Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Μάσκες σε κάθε είδους μετακίνηση εκτός από το ΙΧ

Πέτσας: Μάσκες σε κάθε είδους μετακίνηση εκτός από το ΙΧ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ακολουθηθούν στις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές κι οδικές μεταφορές.

«Αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα του τουρισμού με σοβαρότητα και έχει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο και ξεδιπλώνουμε» δήλωσε συγκεκριμένα.

Μιλώντας στo «Mega», έκανε γνωστό πως όλοι οι ταξιδιώτες που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο για να μετακινηθούν, θα φορούν μάσκα. Στους κλειστούς χώρους θα χρησιμοποιείται μάσκα τόσο στα αεροπλάνα  και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

«Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές μεταφορές, ιδίως τις μετακινήσεις με πούλμαν, με ΚΤΕΛ, στα οποία θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Όχι φυσικά για το ΙΧ αυτοκίνητο. Όλα αυτά θα συνθέτουν ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όλοι από πριν, όσοι θα επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν, όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες, είτε μιλάμε για πλοίο, είτε για αεροπλάνο, είτε για ταξιδιωτικό γραφείο» είπε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει». «Επομένως, όταν θα φτάσουμε σε ένα καθεστώς σχετικής εξομάλυνσης των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών μεταφορών, θα υπάρχει μία αύξηση των επισκεπτών, όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Μετά από έναν-ενάμιση μήνα θα έχει φανεί αν θα έχουμε μία  σημαντική κάμψη της πανδημίας, μία επιβράδυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που έχουμε πάει σχετικά καλά, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, ώστε να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε εκείνο το διάστημα. Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να συγκρατήσουμε στην Ελλάδα οποιαδήποτε πιθανότητα αναζωπύρωσης. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες με τα ταξιδιωτικά, υγειονομικά πρωτόκολλα. Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε  τους επισκέπτες της χώρας μας με ασφάλεια. Και βέβαια για τις  παρεμβάσεις που θα κάνουμε στα εργασιακά και στην οικονομία, για να στηρίξουμε επιχειρήσεις εποχικότητας που έχουν πληγεί, κυρίως του τουρισμού και της εστίασης» ανέφερε.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν έχει σημασία ούτε το μέσο μεταφοράς ούτε η γειτνίαση με άλλη χώρα, «παρά μόνο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας που επισκέπτεσαι. Και επειδή η Ελλάδα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους σε σχέση με άλλες χώρες και ένα Σύστημα Υγείας που δεν δέχθηκε πολλούς κραδασμούς, είναι τώρα σε θέση να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Είναι ένα καλό διαβατήριο αυτό για τη χώρα μας, το οποίο θα πρέπει να σφραγίσουμε τις επόμενες ημέρες με τη συμπεριφορά μας στις παραλίες και σε όλους τους υπαίθριους χώρους» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, το άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας από αύριο κρίθηκε απαραίτητο για να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα απλωθούν όσοι επιθυμήσουν να τις επισκεφτούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όπως συμπλήρωσε, άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τους δήμους και τους επαγγελματίες του χώρου, θα συμβουλεύουν και το προσωπικό και τους επισκέπτες ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υποδειχθεί, «γιατί χωρίς την τήρηση των αποστάσεων θα έχουμε ένα πισωγύρισμα.  Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και οι αποστάσεις. Χωρίς αυτά θα έχουμε πρόβλημα.

Θα είναι εκεί για να δίνουν συμβουλές και όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα. Αλλά αν χρειαστεί και υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά, θα ελεγχθεί. Οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα» τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως θα συνεχιστούν οι οριζόντιες συμβουλές σε όλη την επικράτεια και οι τοπικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, όπως χθες στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

«Κανένα θέμα με Σκέρτσο»

Απαντώντας στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, με αφορμή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη δίκη Τοπαλούδη, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Δικαιοσύνης. «Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης. Φαίνεται όμως ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όσους θέλουν να δουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, περισσεύει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένα  θέμα με τον κ. Σκέρτσο. Εξέφρασε προσωπικές απόψεις, χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν είναι προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη η προσωπική άποψη, η οποία εξηγείται αμέσως ότι δεν είχε τέτοιο σκοπό. Πρόβλημα υπάρχει όταν κάποιος μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας, όταν υπάρχει ένα παραδικαστικό κύκλωμα επί των ημερών του, που σήμερα ελέγχεται από την προανακριτική επιτροπή ή ακόμα όταν δεν αρέσει σε κάποιον μια απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν λέει για παράδειγμα, ότι αποκλείεται να βγει αρνητική απόφαση από  το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτά ναι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προσωπικές απόψεις» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.