Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Εξετάζουμε αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις

Πέτσας: Εξετάζουμε αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Στέλιος Πέτσας, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στο πλαίσιο της αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως είναι ένα θέμα που μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διήμερο.

«Εξετάζουμε την αυστηροποίηση τωνμέτρων ιδίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μετακινήσεων και τον χρονικό περιορισμό, είναι θέματα που εξετάζουμε και αναμένουμε τις εισηγήσεις των ανθρώπων που είναι στο πεδίο, είναι θέμα που μπορεί να ανακοινωθεί τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε ο κ. Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real FM.

Όπως είπε, ο περιορισμός αυτός «δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν κάνουν κατάχρηση σήμερα» και πρόσθεσε πως «θα επηρεάσει τον πληθυσμό που κάνει κατάχρηση, που χρησιμοποιεί για παράδειγμα ένα έντυπο κάθε φορά με αποτέλεσμα να βγαίνει έξι φορές την ημέρα από το σπίτι του ή να πηγαίνει τρεις φορές την ημέρα για άσκηση».

«Δεν είναι αποδεκτά πράγματα αυτά, δεν είναι οι άλλοι κορόιδα που μένουν στο σπίτι. Η αυστηροποίηση θα θίξει μόνο τους πονηρούς. Το θέμα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν εξετάζεται. Όσον αφορά στους περιορισμούς για το Πάσχα, το βλέπουμε και το αξιολογούμε θα το εξετάσουμε εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το τι θα γίνει το Πάσχα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε:

«Το σούβλισμα του αρνιού είναι αφορμή για να υπάρξει μία παρέα, μια συνάθροιση. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται στις γειτονιές και τις πυλωτές των πολυκατοικιών. Αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η συνάθροιση. Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Έχουμε την πίστη μέσα μας. Θα γιορτάσουμε και του χρόνου και την επόμενη χρονιά αρκεί να έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους ανθρώπους μας. Ας σουβλίσουμε, λοιπόν, τον κορωνοϊό φέτος μένοντας στο σπίτι και παίρνοντας τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν Θείες Λειτουργίες από τη Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, κεκλεισμένων των θυρών.

«Την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή των ειδικών και θα υπάρξει εισήγηση προς την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός»

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «επειδή πήραμε στην Ελλάδα γρήγορα, αυστηρά μέτρα τα οποία ακολούθησαν οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάμε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν πρέπει, όμως, να υπάρξει εφησυχασμός. Πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς τις οδηγίες των ειδικών και να μένουμε στο σπίτι. Αυτό είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορούμε να γίνουμε ήρωες μένοντας στο σπίτι μας. Σώζουμε ανθρώπινες ζωές μένοντας σπίτι μας».

Αναφερόμενος ως προς τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, ανέφερε πως δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ζήτημα θέμα δυναμικότητας καθώς όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να προμηθευτεί τα ίδια υλικά από συγκεκριμένες περιορισμένες πηγές.

«Εμείς, ευτυχώς, κινηθήκαμε νωρίς, είχαμε αυτές τις μεγάλες αποστολές, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, 13,5 εκατ. μάσκες και άλλα υλικά. Έρχονται συνεχώς υλικά στη χώρα μας και θα συνεχίσουν να έρχονται και τις επόμενες ημέρες. Αλλά ακόμη και αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με φειδώ. Φυσικά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο ΕΟΔΥ, έχουν προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και ένας ολόκληρος μηχανισμός που πρέπει να δουλέψει, στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας.

Για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε πως έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εγκρίσεις για προσλήψεις και ήδη είναι στη θέση τους πάνω από 2.000 γιατροί και νοσηλευτές. Η στελέχωση, ανέφερε, θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί ενώ εξήγησε πως οι Μ.Ε.Θ., έχουν αυξηθεί κατά 54%, μέσα σε δύο μήνες, από 565 σε 870 και θα αυξηθούν περαιτέρω σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και οκτώ στους δέκα μισθωτούς έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έχουν τη δυνατότητα περιόδου χάριτος τριών μηνών από τις τράπεζες.

Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν και επιδότηση επιτοκίου και έχουν και άλλα εργαλεία, όπως η εγγύηση του ενός δισεκατομμυρίου που έχει βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να μοχλευτούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης μείωσης μισθών και συντάξεων

«Ένα άλλο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, αφορά τις ουρές και τις προμήθειες. Είναι θέματα που εξετάζουμε για να δούμε πώς θα τα λύσουμε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ενώ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης κανένα μέτρο μείωσης μισθού στο Δημόσιο ή σύνταξης.

«Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αν δούμε ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού εκτείνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας», διευκρίνισε.

Για τη στήριξη των ΜΜΕ

«Δεν θέλουμε τα κανάλια, ούτε τις εφημερίδες, ούτε γενικά τα Μέσα Ενημέρωσης να κλείσουν. Ίσα-ίσα θέλουμε τώρα, που χρειάζεται ενημέρωση, να λειτουργούν συνεχώς. Προχωρούμε τώρα στην απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου. Είχαμε αφήσει στη μέση τη δεύτερη φάση του σχετικού διαλόγου, αλλά αυτή τη στιγμή, λόγω του κορωνοϊού, δεν μπορούμε να τον ολοκληρώσουμε. Άρα θα προχωρήσουμε, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να κερδίσουμε χρόνο. Και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις και σε επίπεδο ΕΣΗΕΑ και σε επίπεδο ΕΙΗΕΑ, για έναν πιο μόνιμο μηχανισμό στήριξης του Τύπου, γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας και πλουραλισμού. Μεταξύ αυτών των μέτρων στήριξης, είναι -όπως έχουμε συζητήσει και άλλες φορές με τα διοικητικά συμβούλια αυτών των Ενώσεων- η στήριξη της φιλαναγνωσίας, αλλά και ένα παρατηρητήριο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εποχής μας, των fake news».

Διαβάστε επίσης