Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Είμαστε μακριά από μια συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πέτσας: Είμαστε μακριά από μια συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ο καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει», δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι σημειώνοντας ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε κάποιες προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Δόθηκε ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, και ζητήθηκαν οι προτάσεις των πλευρών. Δεν είναι ένα κείμενο, με το οποίο να συναινεί η Ελλάδα ή η Τουρκία για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου», πρoσέθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έμπρακτη αποκλιμάκωση, σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την ευρύτερη περιοχή και από εκεί και πέρα χρειάζεται και μια συνέχεια και μια συνέπεια όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας. Έτσι -συνέχισε- μπορεί να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ξαναπιάνοντας το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει τα διμερή ζητήματα να λύνονται πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνής Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με τη γειτονική χώρα, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Με χαρά να καθίσουμε μαζί να συμφωνήσουμε και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, που εδώ και δεκαετίες δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών και επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν δεν καταλήξουμε κάπου, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μπορούμε να καταρτίσουμε από κοινού ένα συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει υπερβεί κάθε βαθμό πρόκλησης που είχαμε δει στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν και σε ένταση και σε διάρκεια.

«Επομένως, πριν δούμε κάποιες απτές κινήσεις για αποκλιμάκωση, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Παραμένουμε σε εγρήγορση. Παρακολουθούμε τα θέματα με ψυχραιμία. Είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι θέλουμε μια ειρηνική διευθέτηση της μόνης διαφοράς που έχουμε με τη γειτονική χώρα και προς αυτό συντονίζουμε όλες τις ενέργειές μας σε όλα τα διεθνή fora», πρόσθεσε.

Επιπλέον είπε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας, και το έχουμε δει και στο παρελθόν στο Βερολίνο με τη συνάντηση που είχε η κ. Σουρανή, ο κ. Καλίν και ο κ. Χέγκελ από πλευράς της γερμανικής Καγκελαρίας. «Έγιναν και οι γνωστές επισκέψεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άρα, το πλαίσιο της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι σαφές και οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση είναι θετική», ανέφερε.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν παγώνει η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και έκανε λόγο για τρίπτυχο που αφορά στην ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλιστικό, στην ενίσχυση του προσωπικού και στην ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας. «Αυτό το τρίπτυχο θα το αναπτύξει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Και όχι μόνο με τους Γάλλους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που πάντα προσπαθεί να έχει διαφοροποιημένες πηγές. Κάνουμε αυτό που χρειάζεται, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με το διαθέσιμο μπάτζετ που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι. Δεν θα ήθελα να μπω σε χρονοδιάγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια επιτυχημένη κατάληξη συζητήσεων για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.