Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Από εδώ και πέρα δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία

Πέτσας: Από εδώ και πέρα δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγία Σοφία»: αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας πως παρότι μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση για μετατροπή σε τζαμί, ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

«Ενώ εμείς έχουμε δείξει ότι πάντα θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη» είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, παραδέχτηκε πως από εδώ και πέρα δυσκολεύουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα» είπε ο ίδιος, και εξήγησε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, σε περίπτωση που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» -και μάλιστα με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις κινήσεις της, η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού σε σχέση με τη Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας μια θέση που έχει εκφράσει και στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση.

Ανέφερε δε, πως ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις βλέψεις του αναφορικά με την Αγία Σοφία στην τελευταία τους επικοινωνία.

Έκανε μάλιστα λόγο για γεγονός που «ανοίγει ψυχικό χάσμα» ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το διάλογο με την Ελλάδα.