Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο αφοσιωμένους αιμοδότες παγκοσμίως, ο Τζέιμς Χάρισον, ο οποίος με τις δωρεές του είχε συμβάλει στη σωτηρία περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μωρών.
Ο Χάρισον απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου σε ηλικία 88 ετών, ενώ βρισκόταν σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του τη Δευτέρα.
Στην Αυστραλία ήταν γνωστός ως ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», καθώς το αίμα του περιείχε το σπάνιο αντίσωμα Anti-D, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων που χορηγούνται σε εγκύους.
Η Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού απέτισε φόρο τιμής στον Χάρισον, ο οποίος σε ηλικία 14 ετών υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο στήθος και σώθηκε χάρη σε μεταγγίσεις αίματος. Αυτή η εμπειρία τον ενέπνευσε να γίνει εθελοντής αιμοδότης, και μόλις ενηλικιώθηκε, άρχισε να τηρεί την υπόσχεσή του, προσφέροντας αίμα επί δεκαετίες.
Ξεκίνησε λοιπόν να δίνει το πλάσμα του αίματός του όταν ήταν 18 ετών και συνέχισε να το κάνει κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τα 81 του χρόνια.
Το 2005 κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δόθηκε – έναν τίτλο που κατείχε μέχρι το 2022, όταν τον ξεπέρασε ένας άνδρας στις ΗΠΑ.
Η κόρη του, Τρέισι Μέλοουσιπ, ανέφερε ότι ο πατέρας της ήταν πολύ περήφανος που έσωσε τόσες ζωές, χωρίς κανένα κόστος ή πόνο.
Τι είναι τα εμβόλια Anti-D
Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού ή HDFN. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.
Οι παρεμβάσεις κατά της D αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60, ενώ μέχρι τότε ένα στα δύο μωρά που είχαν διαγνωστεί με HDFN πέθαινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές για το πώς το αίμα του Χάρισον έγινε τόσο πλούσιο σε Anti-D, ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι αυτό οφείλεται στη μαζική μετάγγιση αίματος όταν ήταν 14.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις