Πέθανε σήμερα (31/5) σε ηλικία 84 ετών ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Την ανακοίνωση έκανε η οικογένειά του μέσω του λογαριασμού του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στο Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη» έγραψε η οικογένεια.

Ο ευφυής και αθυρόστομος Θεόδωρος Πάγκαλος

Ευφυής. Και αθυρόστομος. Μιλούσε πάντα με μια λογική που είχε διαμορφώσει στα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι. Η χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια το 1968, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε πολλές φορές στο προσκήνιο. Από την υπόθεση των Ιμίων μέχρι το «μαζί τα φάγαμε», που έγινε σημαία από τους αριστερούς αγανακτισμένους οι οποίοι προετοίμαζαν το γιουρούσι στην εξουσία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόννη) με υποτροφία της γαλλικής κυβερνήσεως.

Ανέπτυξε σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τη χούντα το 1968.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εργάστηκε στη Σορβόννη και μάλιστα ως εντεταλμένος διδάσκαλος και ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου.

Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012 όταν και αποχώρησε.

Διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου (1982), υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε αντιπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

Τον Απρίλιο 2000 ορκίστηκε υπουργός Πολιτισμού, διατηρώντας το αξίωμα έως τον Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Ιούνιο 2003 ορίστηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Τον Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίστηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ υπήρξε προϊστάμενος στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ασκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάιο του 2012.

Στις… προγραφές ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», ο Θεόδωρος Πάγκαλος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, οικονομικά, μετά τη συνταξιοδότησή του. Ηταν από τα πρόσωπα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε… προγράψει αφού δεν σταμάτησε να ασκεί σκληρή κριτική.

Η Ρομίνα Ξυδά καταγράφει στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα για τον Θεόδωρο Πάγκαλο «ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν πέθανε άκληρη μια πρώτη εξαδέλφη του πατέρα του και του άφησε το διαμέρισμα όπου διέμενε μέχρι τον θάνατό του στο Κολωνάκι, ακίνητα και μερικά κτήματα. Τότε έκανε το λάθος να αποδεχθεί την κληρονομιά, χωρίς να γνωρίζει ότι η θεία του χρωστούσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην εφορία, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα χρέος που άγγιζε τα 480.000 ευρώ. Δεν είχε τα χρήματα, του ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει σε διακανονισμούς, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει κάποια ακίνητα, η υποτιθέμενη Αριστερά του Τσίπρα τού την είχε στημένη στη γωνία και κάπου εκεί, το 2016, ξεκίνησε ο οικονομικός Γολγοθάς του».

Βρέθηκε απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με τη σύνταξή του λόγω μνημονίων να έχει μειωθεί στα 2.250 ευρώ, τους πρώτους μήνες του 2016 έφτασε στα 1.846,66 ευρώ χωρίς εξήγηση.

Στη συνέχεια σκάει η βόμβα της κατάσχεσης του εισοδήματός του. Στο σύνολό του και χωρίς να αναγνωρίζεται το ακατάσχετο που είχε θεσμοθετηθεί για όλους τους Ελληνες. Δεν έλαβε ποτέ εξηγήσεις. Δικαιώθηκε στην αγωγή κατά του ΕΦΚΑ, πούλησε το πατρικό του στου Παπάγου και όπως καταγράφεται σε εκείνο το ρεπορτάζ στο οποίο μιλούσε στενός του φίλος: «Με τρόπο αναίσχυντο, του αρνήθηκαν το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης που δικαιούτο όπως κάθε Ελληνας πολίτης. Κι αυτό επειδή είχε βγάλει γλώσσα».