Αρχική Ελλάδα Πετάμε αύριο τις μάσκες – Πού παραμένουν υποχρεωτικές

Πετάμε αύριο τις μάσκες – Πού παραμένουν υποχρεωτικές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, όπως είχε ανακοινώσει προ ολίγων ημερών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Τονίζεται, βέβαια ότι μιλάμε για αναστολή κι όχι ολική κατάργηση του μέτρου, αφού η άρση της χρήσης της μάσκας θα ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και το θέμα θα επανεξεταστεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, άρση της μάσκας σημαίνει ότι δε θα εφαρμόζεται πλέον διοικητικό πρόστιμο σε όσους δε φορούν μάσκα, παρόλαυτα οι επιστήμονες και η κυβέρνηση εξακολουθούν να συνιστούν τη χρήση της. Συγκεκριμένα, ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας θα γίνει για όλους τους κλειστούς χώρους και χώρους με συνωστισμό (εσωτερικούς κι εξωτερικούς) καθώς και για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες/ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον, οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις, όπως τρένα και ΚΤΕΛ καθώς και αεροπλάνα. Στο εμπόριο αίρεται υποχρέωση για μάσκα. Παραμένει ως μέσο που χρησιμοποιείται σήμερα. Η άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε αυτούς τους χώρους αφορά και τους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση για τα πλοία και η χρήση της μάσκας, αλλά το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Πού παραμένουν υποχρεωτικές 

Κι ενώ η ώρα που θα πετάξουμε τις μάσκες πλησιάζει, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μερικές εξαιρέσεις. Αναλυτικά, η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και σε κάθε είδους εκπαιδευτικών εξετάσεων (ενδοσχολικές/προαγωγικές, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.). Τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.

Τι ισχύει σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΙΕΚ

Όσον αφορά τα σχολεία, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική ούτε στο προαύλιο χώρο ούτε στις αίθουσες, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστήμια.

Η χρήση της μάσκας για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς παραμένει μόνο ως σύσταση, ειδικά για άτομα που βρίσκονται σε κάποια ευάλωτη ομάδα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αν και η χρήση της μάσκας σε σχολεία, πανεπιστήμια και ΙΕΚ δεν είναι υποχρεωτική, παραμένει κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.