Αρχική Περιφέρειες Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία

Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την πεποίθηση πως ο σεβασμός απέναντι στη γυναίκα και το παιδί και η μηδενική ανοχή στην κακοποίησή τους είναι ένας στόχος που χρειάζεται να υποστηριχθεί από όλα τα επίπεδα διοίκησης, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός δράσεων και αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων βίας, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης στη Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία και το #metoo στην Ελλάδα».

Το συντονισμό της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, το Γραφείο Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Αττικής, είχε  η  επικεφαλής του  Γραφείου Ισότητας της ΕΝ.ΠΕ  Φωτεινή Βρύνα.

Χαιρετισμούς απεύθυναν η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ Έλενα Ράπτη, η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Μ. Αγγελοπούλου  και η Ψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια Λίλιαν  Μακράκη, οι οποίες αναλύσαν τις πραγματικές διαστάσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – ιδίως στις  δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού λόγω πανδημίας – με έμφαση στην αναγκαιότητα απαλλαγής από βία και τα στερεότυπα, την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα θύματα, το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και την πορεία του κινήματος #metoo στην Ελλάδα μετά και τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως μία από τις συνέπειες της πανδημίας ήταν η έκρηξη των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα γυναίκες και παιδιά, επισημαίνοντας πως πρόκειται δυστυχώς πρόκειται για ένα υπαρκτό φαινόμενο, που πλέον έλαβε μεγαλύτερες και εντονότερες διαστάσεις, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων και αρχών, τα οποία, όπως ανέφερε, είναι άκρως απογοητευτικά και αποδεικνύουν με τεκμήρια ότι η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε έξαρση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ευτυχώς, κοινωνικά κινήματα όπως το (metoo) έχουν ήδη ανοίξει τον δρόμο σε διεθνές επίπεδο, καταγράφοντας τις πρώτες σημαντικές νίκες» τόνισε και αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, προς αυτή την κατεύθυνση»,  σημείωσε.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι «Στην Περιφέρεια Αττικής, η στήριξη και η προστασία των θυμάτων κακοποίησης και βίας αποτελεί μια βασική προτεραιότητά μας και αυτό το αποδεικνύουμε έμπρακτα με τις δράσεις που υλοποιούμε 12 μήνες το χρόνο», εστιάζοντας στις εξής πρωτοβουλίες, με στόχο την προστασία, καθοδήγηση και υποστήριξη των θυμάτων βίας:

• Ενισχύθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1110 με ειδική Γραμμή Βοήθειας για την πρόσβαση των θυμάτων βίας σε ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, η γραμμή 1110 στελεχώθηκε από ψυχολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες με στόχο την καθολική αντιμετώπιση των περιστατικών, καθώς και την ενημέρωση και καθοδήγηση των θυμάτων σχετικά με τις δυνατότητες υποστήριξης που τους παρέχει η Πολιτεία.

• Εγκρίθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Να σημειωθεί πως μέσω των 10 ξενώνων φιλοξενίας και συμβουλευτικών κέντρων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, έχουν παρασχεθεί πάνω μέχρι σήμερα από 2.200 υπηρεσίες υποστήριξης σε περίπου 5.300 ωφελούμενους – κυρίως γυναίκες θύματα βίας.

• Υπεγράφη μαζί με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον Δήμο Αθηναίων, την Ελληνική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και άλλους φορείς η Ιδρυτική Πράξη της «Πρωτοβουλίας για την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής βίας», με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την επικέντρωση στην μηδενική ανοχή της βίας.

• Υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, με στόχο την υλοποίηση στρατηγικών δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη που είχε στα γραφεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, προκειμένου να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν, με τη συγχρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής ύψους 2 εκ. ευρώ. «Δέσμευσή μας είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχυθεί στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με στόχο να στηριχθεί περαιτέρω το σημαντικό έργο του Κέντρου για τη στήριξη των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων αλλά και την καταπολέμηση των φαινομένων βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών», τόνισε  χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι συνεχώς παρούσα στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, των έμφυλων ανισοτήτων και της πάσης φύσεως κακοποίησης, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και πρόσθεσε: «Η κατάκτηση της πλήρους ισότητας των φύλων, η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, η ανάπτυξη υγιών προτύπων στους πολίτες και η ενθάρρυνση υγιών κοινωνικών συμπεριφορών, είναι ανυπέρβλητο χρέος για κάθε πολίτη μιας ευνομούμενης δημοκρατίας»