Αρχική Ελλάδα «Πεδίο μάχης» τα νησιά – Πέτσας: “Προχωράμε αποφασιστικά”

«Πεδίο μάχης» τα νησιά – Πέτσας: “Προχωράμε αποφασιστικά”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένταση επικρατεί σε Χίο και Λέσβο ανάμεσα σε κατοίκους που προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των μηχανημάτων στους χώρους που έχουν επιταχθεί για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας.

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στο νησί με νέα ένταση να σημειώνεται νωρίς το βράδυ στην θέση Καράβας- Καγιακλή όπου κάτοικοι πέταξαν πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ.

Ένταση είχε προηγηθεί και το απόγευμα όταν ομάδα ατόμων που έφτασε στο σημείο με πορεία από το βουνό, έριξε πέτρες προς την αστυνομία.

Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στο σημείο έσπευσε και η Αύρα προκειμένου να περιορίσει τις μικρές εστίες φωτιές που προκλήθηκαν από τα χημικά.

Έχουν πραγματοποιηθεί 6 προσαγωγές κι οι δυο μετατράπηκαν σε συλλήψεις

Η ασφάλεια προβαίνει σε ελέγχους ακόμη και μέσα στο βουνό προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που προκαλούν τις επιθέσεις.

Στις ελέγχους συμμετέχει κι ελικόπτερο που πετά πάνω από το σημείο.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν περίπου 500 μέτρα μακριά από το σημείο αρκετούς από τους κατοίκους που έσπευσαν στο σημείο.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το μεσημέρι η περιοχή Διαβολόρεμα στη Λέσβο όπου κάτοικοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών για να τους απομακρύνουν.

Γερανοί και σκαπτικά μηχανήματα κατάφεραν να περάσουν κοντά στην θέση Διαβολόρεμα ενώ απομακρύνθηκε ένα απορριμματοφόρο που είχε τοποθετηθεί από τους κατοίκους για να εμποδιστεί η όλη επιχείρηση.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Χίο, στην περιοχή του Πιτυούς.

Πέτσας: “Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση των κλειστών δομών” 

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες «έχουν αποβιβαστεί τα μηχανήματα και το προσωπικό στα σημεία που πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», αλλά κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Κι όπως είπε καταλήγοντας «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε επίσης πως είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών «να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία» και επανέλαβε πως οι κλειστές δομές «είναι μακριά από τον αστικό ιστό, επομένως θα μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών να αποκτήσει ξανά μια κανονικότητα. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρά γρήγορα η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να προωθούνται δυτικά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία».