Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε μια εσωκομματική προεκλογική περίοδο διάρκειας 3,5 μηνών, μετά την έγκριση της πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη για διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στις 6 και 14 Οκτωβρίου. Στους ήδη ανακοινωμένους υποψήφιους περιλαμβάνονται ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ενώ δεν αποκλείονται νέες υποψηφιότητες στο προσεχές διάστημα.

Μετά τις εκλογές, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει, με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κύλησε γενικά ήρεμα, παρά κάποιες μικροεντάσεις σχετικά με την ποσόστωση των ομιλητών και κάποιες αιχμές από την τρέχουσα ηγεσία. Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για εκλογές στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου έγινε δεκτή από τους Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο, καθώς και από τους υπόλοιπους ομιλητές, καθιστώντας τη ψηφοφορία τυπική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το κόμμα έχει πλέον εκλεγμένα όργανα και όχι διορισμένα. Ο Χάρης Δούκας διαφώνησε με την ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων από την ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι η 3η θέση δεν καθιστά το ΠΑΣΟΚ δύναμη ανατροπής ή σε τροχιά διακυβέρνησης, προτείνοντας την ανάγκη υπέρβασης μετά την προεδρία του Ανδρουλάκη. Ο Παύλος Γερουλάνος απέφυγε τις επικρίσεις, τονίζοντας την ανάγκη για ένα κοινωνικά πλειοψηφικό σχέδιο και άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα αλλά έθεσε τις βάσεις για μια πιθανότητα, τονίζοντας την ανάγκη για γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ ώστε να εκφράσει μια διαφορετική πολιτική.

Οι επίσημες υποψηφιότητες για την προεδρία μπορούν να κατατεθούν έως και 3 εβδομάδες πριν την 6η Οκτωβρίου, δίνοντας επαρκή χρόνο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για τη διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού. Δεδομένου ότι προβλέπονται δύο γύροι εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν θα είναι καθοριστικές.

Εκτός από τον Μιχάλη Κατρίνη, φημολογείται η πιθανή υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη και της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να έχει κάνει διερευνητικές επαφές για αυτό το ενδεχόμενο.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εντάξουν το ζήτημα της κεντροαριστεράς στον προεκλογικό τους λόγο, κάτι που θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει υποσχεθεί πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων με τη σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων, και ο Παύλος Γερουλάνος έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες κατά τη δημοτική του θητεία.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι πρέπει να διαχειριστούν και τις απόψεις της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εν μέρει είναι επιφυλακτική για την προοπτική της κεντροαριστεράς, ειδικά αν αυτή περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση αυτού του τμήματος της βάσης θα είναι κρίσιμη για το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις