«Πλέον στα παραδοσιακά διακυβεύματα που σχετίζονται με την ανακατανομή ισχύος, την αναδόμηση της περιφερειακής ασφάλειας και την επαναχάραξη των ενεργειακών οδών, έρχεται να προστεθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και στον Δυτικό κόσμο» τόνισε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της, σήμερα, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (KE.ME.A) με θέμα: «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία – Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ευρώπη & Ελλάδα».
«Η ολιστική, πολυεπίπεδη απάντηση που απαιτείται ενώπιον της ραγδαίας ριζοσπαστικοποίησης του ισλαμιστικού φαινομένου, παραμένει ακόμη ζητούμενο», παρατήρησε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια αναφέρθηκε στην «πολλαπλή απειλή» που συνιστά σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο το φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, η οποία «συνδυάζει χαρακτηριστικά του χθες – την ισλαμιστική ιδεολογία των αρχών του 20ου αιώνα – και νεωτεριστικά στοιχεία του 21ου, όπως τη χρήση του Διαδικτύου».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε η Περιφερειάρχης, «η Ευρώπη των Περιφερειών καλείται να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που φέρνει στο προσκήνιο η ριζοσπαστικοποίηση και η ισλαμιστική τρομοκρατία, ως δείκτες ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής».
«Οι Περιφέρειες, ως η βαθμίδα διοίκησης που είναι κοντύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του, είναι εκείνες που μπορούν να οργανώσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη θωράκιση των δημοκρατικών κοινωνιών απέναντι στον μηδενισμό της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την ισοπέδωση των αξιών του Διαφωτισμού. Μια θωράκιση που κτίζεται στη βάση της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η εμπειρία, η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των Περιφερειών στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα σε εκείνο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, αποδεικνύεται καταλυτική. «Για παράδειγμα η επεξεργασία μιας εργαλειοθήκης παιδαγωγικού χαρακτήρα κατά της ριζοσπατικοποίησης και του εξτρεμισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δεικνύει την αναγκαιότητα εργαλείων πειθούς για την παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε η ίδια. «Διότι ο αγώνας κατά του ριζοσπαστισμού και του εξτρεμισμού κερδίζεται πρώτα στο μυαλό των ανθρώπων. Στην αλλαγή νοοτροπιών και τρόπου σκέψης. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης.