Τέσσερα  σημαντικά έργα για τη βιωσιμότητα και την επισκεψιμότητα του λόφου Λυκαβηττού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας» που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου και περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις αλλά και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με στόχο την αναζωογόνηση και αναβάθμιση του αγαπημένου λόφου των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων βασίζεται σε μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  και τη συμβολή μεγάλων φορέων.

«Ο λόφος του Λυκαβηττού έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Αθήνα. Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο των Αθηναίων για την πόλη τους» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων  Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας: «Υλοποιούμε ένα πολυδιάστατο εγχείρημα για τον εμπλουτισμό και τη διαφύλαξή του, έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση και την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του λόφου. Μέσα από μια μοναδική – για τα ελληνικά δεδομένα- συνεργασία ανάμεσα στους χώρους παραγωγής της γνώσης, δηλαδή τα Πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες του δήμου και τους φορείς της πόλης, διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον του Λυκαβηττού».

Τα έργα που ξεκινούν αμέσως στον Λυκαβηττό και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018 αφορούν τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ώστε να συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία του λόφου, ενώ θα αποτυπώσουν το στίγμα της νέας ταυτότητας του Λυκαβηττού:

  1. Αντιδιαβρωτικό-αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχή του επιβαρυμένου πρανούς της ΝΑ πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: Κρίνεται ως το πλέον επείγον από τα έργα προστασίας για τη θωράκιση του λόφου. Πρόκειται για πιλοτικό έργο καθώς θα εφαρμοστούν ήπιες νέες τεχνικές ενίσχυσης και φύτευσης των πρανών με βιολογικά γεωσύνθετα υφάσματα. Η εφαρμογή αποτελεί σύγχρονη ορθή πρακτική ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των διαβρωμένων πρανών, έχει άμεσα αποτελέσματα και θα μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες περιοχές ή λόφους.
  2. Αποξήλωση και αντικατάσταση της ασφάλτου με ειδικό υδατοπερατό υλικό: Το έργο θα υλοποιηθεί με σύγχρονης τεχνολογίας υδατοδιαπερατά υλικά και θα αλλάξει την οπτική για τη σημασία του λόφου για την πόλη, το πώς τον προστατεύουμε, πώς τον χρησιμοποιούμε και, κυρίως, πώς σταδιακά θα αποδώσουμε τη διαδρομή αυτή περισσότερο στους περιπατητές.
  3. Σε βάθος καθαρισμός του λόφου στα δύσβατα σημεία καθώς και εξειδικευμένος καθαρισμός από ειδικούς: Πρόκειται για τον επιλεκτικό κλαδοκαθαρισμό των πευκώνων και την απομάκρυνση ιστών των αθανάτων και νεκρών κάκτων στις χαράδρες, εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Θα επιτευχθεί με συστηματική προετοιμασία καταγραφής περιοχών των φυτοκοινωνιών και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας και της ανθεκτικότητας του πρασίνου.
  4. Αποκατάσταση μιας σημαντικού μήκους πεζοπορικής διαδρομής: Προγραμματίζεται η επισκευή μιας ολόκληρης – ήπιας σε κλίση και προσβασιμότητα -πλήρους πεζοπορικής διαδρομής 3 χλμ. μεγάλης χρήσης, η οποία θα σηματοδοτήσει την αρχή των επισκευαστικών παρεμβάσεων στα υφιστάμενα στοιχεία του λόφου. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση τμημάτων μονοπατιών και επιμέρους εργασίες, όπως επιφανειακά συλλεκτήρια αυλάκια, κορμοδέματα και καταφράξεις όπου απαιτούνται για τη διατήρησή τους.
  5. Επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων: Πάγιο αίτημα των φίλων του λόφου αποτελεί η αναβίωση της «Πράσινης Τέντας», που λειτουργούσε ως το 2003, και ανοίγει ο δρόμος για την ανακατασκευή και λειτουργία της. Ο δήμος Αθηναίων έχει εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη και επίκειται, άμεσα, ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για την αναζήτηση πλειοδότη που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της. Επίσης, για το κομψό Πέτρινο Περίπτερο ή Αποσπερίτη,με τα φυσικά μπαλκόνια στον πευκώνα του λόφου, πρόκειται να αναζητηθούν ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη της λειτουργίας του.