Αρχική Οικονομία «Παράθυρο» για διατήρηση της έκπτωσης στους συνεπείς πελάτες από τη ΔΕΗ

«Παράθυρο» για διατήρηση της έκπτωσης στους συνεπείς πελάτες από τη ΔΕΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισπραξιμότητα, η οποία θα πάει καλά, οπότε δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις εκπτώσεις για τους συνεπείς καταναλωτές» απαντά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στην ερώτηση αν η επιχείρηση εξετάζει περικοπή, ή κατάργηση, της έκπτωσης 15% στα τιμολόγια, που ισχύει σήμερα για τους συνεπείς πελάτες.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που συνεδρίασε χθες για να εγκρίνει την απόσχιση των ελληνικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επιχείρησης για τη φετινή χρονιά. Στοίχημα στο οποίο θα δοθεί μεγάλη έμφαση με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco που προσελήφθη πρόσφατα, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείγμα γραφής για την αλλαγή στάση της ΔΕΗ έναντι των οφειλετών δόθηκε πρόσφατα με τον χειρισμό των χρεών από τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, όπου επιστρατεύθηκε ακόμη και η διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκειμένου να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν τα χρέη.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης το θέμα των λεγόμενων τελικών πελατών, δηλαδή καταναλωτών που είτε έχουν διακόψει δραστηριότητα έτους είτε συνεχίζουν με διαφορετικό ΑΦΜ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή χρεών. Πρόκειται για περίπου 600. 000 πελάτες το χρέος των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η τροφοδοσία τους ακόμη και με το νέο ΑΦΜ εφόσον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

 Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε, εξάλλου, χθες το αίτημα να διασφαλιστεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην ηλεκτροδότηση. Για την Καρδιά το βασικό ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η παράταση των ωρών λειτουργίας, πέραν του πλαφόν που θέτει η ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Σε διαφορετική περίπτωση η λειτουργία των μονάδων θα διακοπεί από το 2019. Για το Αμύνταιο έχουν κατατεθεί τέσσερις επιχειρηματικές προτάσεις στη ΔΕΗ, προκειμένου να αναβαθμιστεί με τις αναγκαίες επενδύσεις. Το ζήτημα -σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη- εξαρτάται από τον ενεργειακό σχεδιασμό -ο οποίος θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες- και θα δείξει αν «χωράει» ο σταθμός στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.

Η ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητη τη διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού για τη μεταβατική περίοδο έως ότου τεχνολογία επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

Για τον λόγο αυτόν διεκδικεί την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθεσιμότητα ισχύος που παρέχουν στο σύστημα, ενώ παράλληλα θέτει σε εφαρμογή μηχανισμό αντιστάθμισης του κινδύνου από την άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις στο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής.