Αρχική Εργασιακά «Παράθυρο» επιστροφής των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο

«Παράθυρο» επιστροφής των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα στο Δημόσιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σενάρια επιστροφής των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα σε 610.000 δημοσίους υπαλλήλους, τροφοδότησε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας κι εφόσον δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως θα μελετήσει το όλο θέμα.

Σε ότι αφορά τα αναδρομικά, υποστήριξε πως το έχει συζητήσει με τους θεσμούς και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

Σχετικά με την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή των δώρων εφεξής, είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, καθώς επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως με τις «δομικές αλλαγές» υπονοούνται αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών.

Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων όπως είχαν διαμορφωθεί το 2011 – δηλαδή στα 1.000 ευρώ ετησίως για όλους – έχει σημαντικό  δημοσιονομικό αποτύπωμα της τάξης των 700 εκ. ευρώ ετησίως. Το κονδύλι για τα αναδρομικά δηλαδή για τις απώλειες της περιόδου 2013 – 2018 αγγίζει τα 3,9 δις. αναδρομικά.

Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε χθες από τον κ. Τσακαλώτο να επαναχορηγηθεί άμεσα ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο με πολιτική απόφαση, κάτι που ο ΥΠΟΙΚ απέκλεισε, λόγω και της αναμονής για την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Παραπέμποντας ωστόσο στο ΣτΕ, επί της ουσίας σημείωσε, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, πως θα σεβαστεί την απόφαση. Το πως και αν θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά – δηλαδή
αν θα δοθούν εφάπαξ ή σε δόσεις – αυτό θα εξαρτηθεί από την δικαστική κρίση και από την δημοσιονομική ισορροπία.

Για το θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε κατά την ΑΔΕΔΥ ότι το κόστος χορήγησης του επιδόματος θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό.