Αρχική Εργασιακά Παράταση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ έως 31/3 και υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων έως 31/5

Παράταση ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ έως 31/3 και υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων έως 31/5

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Νέα παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίζεται την Παρασκευή.

Η παράταση αφορά σε μέτρα για την:

-υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων κι ευάλωτων ομάδων

-απευθείας αναθέσεις για εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών

-μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού από μη πληττόμενες περιοχές σε νοσοκομεία περιοχών που πλήττονται από υψηλά ποσοστά διασποράς

-δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης κλινών ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων στο δημόσιο με υπουργική απόφαση

-ισχύς συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και παρόχων του

-θητεία των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των προμηθευτικών φαρμακευτικών συνεταιρισμών εταιριών

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται για τρεις επιπλέον μήνες μέχρι τις 31/3/2021 η καταβολή από το κράτος του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ μέχρι τις 31/3 εξαιρούνται (κατά παρέκκλιση) της διαδικασίας εκκαθάρισης τα ιδιωτικά φαρμακεία αποκλειστικά για την παροχή φαρμάκων προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανανέωση από 31/3/2021 έως 28/2/2022, η ασφαλιστική ικανότητα και χορηγούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που ήταν ασφαλιστικά ικανοί στις 29/2/20210, καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους.

Τέλος, με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τον καθορισμό των εκπτωτικών περιόδων για τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.