ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρατείνεται έως τις 18 Ιανουαρίου, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Επίσης, παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας διατηρείται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα στους ταξιδιώτες που φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών. Επταήμερος θα είναι και ο κατ΄οίκον περιορισμός και για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν περιορισμένοι για δέκα ημέρες. Για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες θα απαιτείται και υποχρεωτική μοριακή εξέταση στο τέλος του επταήμερου.

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε εξάλλου την παράταση της αναστολής για το click away για το λιανεμπόριο όπως και για τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων.

Τα εμπορικά καταστήματα δεν θα σηκώσουν τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου τα ρολά. Παρόλα αυτά οι καταστηματάρχες δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες που ζητούν πληροφορίες για διαθέσιμα προϊόντα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι «εμείς θα ξαναβάλουμε και πάλι στην ατζέντα το θέμα του click away, μια λύση που κρατάει σε ισορροπία και το υγειονομικό στάτους και την λειτουργία των αγορών».

Οι έμποροι ωστόσο εκφράζουν την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους από την παράταση των μέτρων, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Ανησυχία για την Αττική

Η Αττική εξακολουθεί να έχει την πρωτιά κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, όπως έκανε γνωστό η καθηγήτρια  και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, άλλα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στη χώρα.

Τόσο στον Ασπρόπυργο, όσο και την Ελευσίνα και τη Μάνδρα τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Έτσι η απόφαση για παράταση του lockdown κρίθηκε επιβεβλημένη. Ταυτόχρονα αυτονόητη είναι και η καθημερινή παρουσία της Αστυνομίας σε καίρια σημεία προκειμένου να ελέγξει τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Στο κόκκινο παραμένουν: Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) και στους νομούς Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Ροδόπης.

Oι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξημένη διασπορά, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο έφθασαν τα 252.

Μάλιστα, περιπολίες σε πλατείες αλλά και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου προκειμένου να αποφευχθούν συναθροίσεις, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ για το Σαββατοκύριακο καθώς ο ανοιξιάτικος καιρός που έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι αναμένεται να οδηγήσει πολλούς Αθηναίους ακόμα και στις παραλίες.