Αρχική Ασφάλιση Παράταση εισφορών για 650.000 δικηγόρους, αγρότες, μηχανικούς και γιατρούς

Παράταση εισφορών για 650.000 δικηγόρους, αγρότες, μηχανικούς και γιατρούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Παράταση
Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα θα είναι από σήμερα (1/6) όσοι ασφαλισμένοι δεν τακτοποίησαν μέχρι τις 31 Μαΐου τις αρρύθμιστες οφειλές τους χάνοντας την προθεσμία που είχε δώσει ο ΕΦΚΑ μέχρι χθες, Τρίτη, καθώς τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικάνοτητας.

Μικρή «ανάσα» έως τα τέλη Φεβρουαρίου παίρνουν 650.000 δικηγόροι, αγρότες, μηχανικοί και γιατροί – υγειονομικοί, καθώς οι οφειλόμενες εισφορές του 2016 προς τον ΕΦΚΑ μετατίθενται για έναν μήνα αργότερα, λόγω και της επικείμενης ενεργοποίησης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Η προηγούμενη προθεσμία έληγε την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και χθες στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, κατόπιν αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αποφασίστηκε να δοθεί νέα παράταση έως τις 28/2/2018.

Ο λόγος είναι πως εντός του Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικού μηχανισμού.

Έτσι οι αυτοαπασχολούμενοι των παραπάνω κατηγοριών θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε δόσεις -ακόμη και των 50 ευρώ- τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους και ταυτόχρονα να είναι τυπικοί ως προς την εξόφληση των φετινών εισφορών.

Οι οφειλές που οφείλονται αφορούν:
• ολόκληρο το έτος 2016 – για τ. ΤΑΝ, ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ).

• το β΄ εξάμηνο 2016 – για τ. ΤΣΜΕΔΕ και τ. ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.α.).

• το β΄ εξάμηνο 2016 – για τους αγρότες (πρ. ΟΓΑ).

Ο ΕΦΚΑ έδωσε την παράταση, προκειμένου να ανοίξει η ηλεκτρονική διαδικασία της νέας ρύθμισης και να μπορέσουν να ενταχθούν οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τα χρέη που έρχονται από το 2016. Υπενθυμίζεται πως στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές έως 50.000 ευρώ που γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Εν όψει της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο ΕΦΚΑ παρέτεινε την προθεσμία αποπληρωμής. Ειδικά οι αγρότες, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία μεταξύ των 650.000,