Παράταση 45 ημερών, μέχρι της 15 Ιουνίου, της προθεσμίας καθαρισμού οικοπέδων την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασία.
Με Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β’ 2015/25 Απριλίου 2025) δίνεται παράταση έως τις 15 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους. Η διαδικασία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Για να υποβάλετε τη δήλωση θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:
- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή τις συντεταγμένες του οικοπέδου εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή η κτηματογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι υπό ανάρτηση).
Πρόστιμο που φτάνει έως τις 54.000 ευρώ
Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτεία έχει εξασφαλίσει διπλάσιους πόρους για τους ΟΤΑ για τους καθαρισμούς των δημοσίων χώρων, με την παράλληλη υποχρέωση να εποπτεύουν τους δημότες, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις