Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Παρακολούθηση της φοροδιαφυγής και μέσω social media – Εντοπίστηκε influencer που δήλωνε ψεύτικο εισόδημα

Παρακολούθηση της φοροδιαφυγής και μέσω social media – Εντοπίστηκε influencer που δήλωνε ψεύτικο εισόδημα

«Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία η οποία μας βοηθάει να κάνουμε αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου» υπογράμμισε ο κ.Πιτσιλής

Influencer ο οποίος φοροδιέφευγε συστηματικά, έχει εντοπιστεί καθώς ελέγχονται όσοι εργάζονται μέσω των social media αλλά δεν δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

«Χρησιμοποιούμε τα social media εδώ και καιρό. Είχαμε περίπτωση (φοροδιαφυγής) influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα. Έχουμε και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος», ανέφερε ο διοικητής ΑΔΑΕ ενώ σχετικά με τους influencers πρόσθεσε πως:

«Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία η οποία μας βοηθάει να κάνουμε αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου… Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του “βγαίνω παγανιά και ότι βρω”. Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε».

Συνεργασία με τους πολίτες για τη φοροδιαφυγή

Με αφορμή την εφαρμογή «apodixi», στην οποία οι πολίτες θα ελέγχουν εάν η απόδειξη που λαμβάνουν είναι γνήσια ή πλαστή, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

« Έρχεται ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο συμπληρώνει μαζί με τους φορολογικούς ελέγχους ένα νέο πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να τα κάνει όλα μόνη της, πρέπει να έχουμε και συμμάχους και θέλουμε να έχουμε συμμάχους αυτούς που αφορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους μας.  Τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία» επεσήμανε.

Δεν γίνεται κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο

Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, είπε πως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. «Μέχρι πριν λίγες μέρες λέγαμε πως είναι δυνατόν να δηλώνουν 7 στους 10 λιγότερα από 10.000€ άρα  το νομοσχέδιο απαντά στην ερώτηση αυτή. Εξήγησε ο υπουργός ότι το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό αν δηλαδή έχει τρόπο να μας πει ότι κάτι έκτακτο συνέβη στη ζωή του και δεν έχει βγάλει αυτά τα χρήματα είναι κάτι που θα το εξετάσουμε».

Τι είπε για ταμειακές μηχανές και ελέγχους εισοδημάτων

Στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως εάν αποκαλύπτεται μηχανισμός παραποίησης ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων θα παίρνει δεκαπλάσιο ποσό της αξίας της απόδειξης.

« Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων για τα εισοδήματα του ’21 με εισοδήματα μέχρι 10.000€ και ελέγξαμε ότι ψηφιακή πληροφορία έχουμε για αυτούς τους φορολογουμένους. Διασταυρώνουμε ψηφιακά οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία έχουμε σχετικά με δαπάνες. Έχουμε βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Έχουμε διασταυρώσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ψηφιακές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα οπότε από εκεί θα βγει ένα δείγμα που θα πούμε «ελάτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε τόσο μεγάλη διαφορά». Δεν θεωρούμε κανέναν εκ προοιμίου φοροφυγά έχουμε όμως κάποιες ενδείξεις που θέλουμε να δούμε τι γίνεται», τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ομόφυλα ζευγάρια: Επίσημο το «πατέρας – πατέρας» και το «μητέρα – μητέρα»

Ομόφυλα ζευγάρια: Επίσημο το «πατέρας – πατέρας» και το «μητέρα – μητέρα» Στις ληξιαρχικές πράξεις η αλλαγή, με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, η...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...

Εκκλησία της Κρήτης: Σκληροί όροι για όσους θέλουν να γίνουν νονοί

Εκκλησία της Κρήτης: Σκληροί όροι για όσους θέλουν να γίνουν νονοί, να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και να έχουν κάνει θρησκευτικό γάμο Σκληρούς περιορισμούς στην τέλεση...

Ραγδαίες εξελίξεις: Ταυτοποιήθηκε η σορός της Σταυρούλας Γκουγκουλιά

Ραγδαίες εξελίξεις: Ταυτοποιήθηκε η σορός της Σταυρούλας Γκουγκουλιά Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταυτοποίηση του DNA που λήφθηκε από τον πατέρα της επιβεβαίωσε τις υποψίες που...