Τρίτη, Ιούνιος 6, 2023
Αρχική Πολιτική Παππάς: Η οικονομία χρειάζεται άμεση ενίσχυση και ένα «σχέδιο Ηρακλής»

Παππάς: Η οικονομία χρειάζεται άμεση ενίσχυση και ένα «σχέδιο Ηρακλής»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η κυβέρνηση έχει κλείσει εμφατικά τις κάνουλες βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους ως μόνη διέξοδο τη μείωση του εργασιακού κόστους, είτε μέσω μείωσης μισθών είτε μέσω απολύσεων», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Είπε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή ξεκίνησε με στόχο την παροχή ενός δισ. ευρώ συνολικά και πως όμως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν έχει δώσει πάνω από 230 εκατ. ευρώ ως σήμερα, ενώ και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποκλείεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων, λόγω του υψηλού πήχη των τραπεζικών κριτηρίων.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται για την ανόρθωση της οικονομίας είναι «η παροχή μιας μη επιστρεπτέας άμεσης ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις με όρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των αμοιβών». Όπως τόνισε, «στόχος πρέπει να είναι να μην αφήσουμε να “κοκκινίσουν” άλλες επιχειρήσεις στο διάστημα που ακολουθεί, να μην αφήσουμε την εσωτερική ζήτηση να μειωθεί». Συμπλήρωσε ότι «εξίσου αναγκαίο είναι ένα “σχέδιο Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, ένα μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της πολιτείας για δανειοδότηση, έξω από τα τυπικά τραπεζικά κριτήρια».

Κατά τον κ. Παππά, «όση ρευστότητα και να διαφημίζει η κυβέρνηση, αν η απόφαση για στήριξη εναπόκειται στις τράπεζες, οι επιχειρήσεις θα μένουν εκτός» και «αυτή τη στιγμή ο φορολογούμενος επιδοτεί τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που δεν έχουν ανάγκη στήριξης αντί για εκείνες που βρίσκονται σε αδυναμία».

Σχολιάζοντας άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, είπε ότι «η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει νόημα όταν ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός» και χαρακτήρισε «κοροϊδία» και τη μείωση της προκαταβολής φόρου, «την οποία θα μάθουμε εκ των υστέρων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει μειώσεις στο 80% για τα νομικά και στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα». Σε σχέση με τον τουρισμό, δήλωσε πως δεν γίνεται να εξαγγέλλεται μια «δήθεν στήριξη» με την αύξηση του κονδυλίου του εσωτερικού τουρισμού από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. ευρώ, όταν η αγορά κρίνει αναγκαίο ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Τέλος, χαρακτήρισε αρνητική τη συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία «συνάντησε» τον κορωνοϊό, καθώς ως την έναρξη της πανδημίας, «είχαμε μείωση της απασχόλησης για τρεις συνεχόμενους μήνες, επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών» και «όλοι οι δείκτες έδειχναν ότι πάμε προς επιδείνωση, κάτι για το οποίο ευθύνονταν οι ακολουθούμενες πολιτικές Μητσοτάκη».