Αρχική Πολιτική Παππάς: “Δεν έχετε καμία αίσθηση του επείγοντος”

Παππάς: “Δεν έχετε καμία αίσθηση του επείγοντος”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για ελλειπή μέτρα στήριξης στους εργαζομένους αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή σε συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Αρχικά είπε: «Δεν έχετε καμία αίσθηση του επείγοντος. O διεθνής Τύπος βοά ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή της επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και του μεγάλου πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και την ανεργία. Και εσείς λέτε στον κόσμο του τουρισμού ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην… πορτοκαλάδα και ότι θα αυξηθεί το πρόγραμμα του εσωτερικού τουρισμού κατά κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, όταν θεωρούν επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ».

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. «Λέγατε για δύο δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας. Πότε θα τα δώσετε, αν όχι τώρα που δημιουργείται η ύφεση και συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις. Κοροϊδία το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, στο οποίο φαίνεται να μπαίνουν λίγες επιχειρήσεις από τις οποίες μάλιστα οι τράπεζες ζητούν επιπλέον εγγυήσεις. Περιμένουν να δουλέψουν οι άνθρωποι και δεν έχουν καμία βοήθεια. Δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν είναι “ζόμπι” οι επιχειρήσεις τους».

Παράλληλα επισήμανε πως: «Είναι απαραίτητη μια άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά, όπως και η συγκρότηση ενός “σχεδίου Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, ύψους 12 δισ. ευρώ, για την εγγυοδότηση των δανείων τους». Κατά τον ίδιο, «σήμερα, οι τράπεζες διαχειρίζονται τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις κρατάνε για το πελατειακό τους “φιλέτο”, το οποίο είχε πρόσβαση στον δανεισμό αλλά με αυτόν τον τρόπο κερδίζει χαμηλότερα επιτόκια».

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr