Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Παπαστεργίου : Οι μάσκες έφτασαν σε όλα τα σχολεία της χώρας – Η Αυτοδιοίκηση τα κατάφερε και πάλι

«Οι μάσκες έφτασαν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση τα κατάφερε και πάλι» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας ότι «η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του Κράτους».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθύνει ένα μεγάλο «σε όσους εργάστηκαν νυχθημερόν γιατί πίστεψαν ότι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο».

Ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει ακόμη ότι: ‘Η χθεσινή δημόσια αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη της θετικής συμβολής της ΚΕΔΕ στην επιτυχία του εγχειρήματος, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων δυνατοτήτων του θεσμού μας και σηματοδοτεί τον καταλυτικό ρόλο που έχουμε να διαδραματίσουμε στον επικείμενο μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαστεργίου:

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων για να υποδεχθούν τους μαθητές που επιστρέφουν σε μια σχολική χρονιά, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες και αυξημένα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας είναι εφοδιασμένοι με την απαραίτητη μάσκα προστασίας, αφού η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ολοκλήρωσε έγκαιρα και με επιτυχία μια δύσκολη διαγωνιστική διαδικασία, σε χρόνο ρεκόρ για τη λειτουργία του Κράτους.

Μέσα σε μόλις επτά ημέρες από τη στιγμή που μας δόθηκαν οι τελικές προδιαγραφές των μασκών, με τις οποίες θα έπρεπε να προμηθεύσουμε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Επικράτειας, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρείς μήνες.

Στο διαγωνισμό, που διεξήχθη με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συμμετείχαν 93 εταιρείες κι επιλέχθηκαν τελικά είκοσι ανάδοχοι, χωρίς να υποβληθεί ούτε μια ένσταση. Και όταν ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε πέντε μόλις μέρες, πετύχαμε να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές, να παραχθεί η πρώτη ποσότητα μασκών και να φτάσει η ποσότητα αυτή σε κάθε σχολείο της χώρας.

Πρέπει να επισημάνουμε δύο σημεία.

Πρώτον, είχαμε προβλέψει ότι σε κάθε στάδιο υλοποίησης του διαγωνισμού, θα διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών που είχαν τεθεί από πλευράς ΚΕΔΕ, κάτι που έγινε. Δεν επιτρέψαμε σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η ταχύτητα να αποτελέσει δικαιολογία για υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των μασκών.

Δεύτερον, το 90% των μασκών, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που τέθηκαν, παράχθηκε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά οι παραγωγικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και δεν υπήρχαν διαθέσιμες οι μάσκες που απαιτούνταν σε τόσο σύντομο χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν μέχρι σήμερα μέρος της ζητούμενης ποσότητας στα σχολεία και τις αμέσως επόμενες μέρες, θα παραδοθεί το σύνολο των μασκών.

Σήμερα όμως πετύχαμε αυτό που για κάποιους ήταν ακατόρθωτο. Να δώσουμε σε κάθε μαθητή κι εκπαιδευτικό υψηλής ποιότητας μάσκα, που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας που μας υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε., η Αυτοδιοίκηση, για μια ακόμη φορά τα κατάφεραν.

Η χθεσινή δημόσια αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη της θετικής συμβολής της ΚΕΔΕ στην επιτυχία του εγχειρήματος, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων δυνατοτήτων του θεσμού μας και σηματοδοτεί τον καταλυτικό ρόλο που έχουμε να διαδραματίσουμε στον επικείμενο μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους όσους εργάστηκαν και μας εμπιστεύθηκαν.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στο να επιτύχουμε το στόχο μας.

Καταρχήν την Κυβέρνηση που μας εμπιστεύθηκε, τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, τους υφυπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη.

Τίποτε δεν θα είχε γίνει αν σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν είχαμε τη στήριξη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., που εμπιστεύθηκε τυφλά τις εισηγήσεις της Διοίκησης και συνεδρίασε εξ’ αποστάσεως πολλές φορές, για να πάρει αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ένα μεγάλο μπράβο κι ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλουμε στο γενικό διευθυντή και τα στελέχη των υπηρεσιών της ΚΕΔΕ, που αποτέλεσαν μέλη των επιτροπών του διαγωνισμού, που εργάστηκαν νυχθημερόν, πέραν του ωραρίου τους, για να φέρουν εις πέρας μια σύνθετη και πρωτόγνωρη για όλους μας διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια, διασφαλίζοντας με τη στάση τους αυτή το δημόσιο συμφέρον. Είναι σημαντικό ότι είχαμε στο πλευρό μας τις δύσκολες αυτές μέρες τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική.

Όμως όσο καλά κι αν κάναμε εμείς ως ΚΕΔΕ τη δουλειά μας, οι μάσκες δεν θα είχαν φτάσει στην ώρα τους στα σχολεία, αν δεν μας βοηθούσαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ, οι συνάδελφοι Δήμαρχοι και οι περισσότεροι από 1000 δημοτικοί υπάλληλοι που έκαναν αγώνα δρόμου μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να προωθήσουν τις μάσκες. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει και σε αυτούς.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω

  • Τους προμηθευτές μας, που αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της προσπάθειας, δεν κρύφτηκαν πίσω από το γράμμα του νόμου που τους έδινε τη δυνατότητα να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν δεσμευθεί εντός επτά ημερών από την ημερομηνία ανάθεσης, αλλά μας παρέδωσαν μάσκες νωρίτερα για να υπάρχουν σήμερα σε όλα τα σχολεία
  • Την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS Courier, η οποία επέδειξε ισχυρά κοινωνικά αντανακλαστικά, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει δωρεάν σε όλα τα νησιά, τις μάσκες που θα δοθούν στα παιδιά των σχολείων της νησιωτικής Ελλάδας.
  • Τους μεταφορείς μας Θ. Μακρυπούλια και Γ. Λιόλιο, που δεν έβαλαν μόνον τα χέρια και τα φορτηγά της, αλλά έδωσαν και την ψυχή τους για να βγει εις πέρας το δύσκολο έργο.

Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας, καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς μας, η Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλευρό σας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Εργαζόμενοι σε πλατφόρμες: Ο Ν.4808/2021 και η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δείτε τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Φίδι 2 μέτρων σε ντουζιέρα: ο σκύλος τους άρχισε να γαυγίζει και έτρεξαν στο μπάνιο

Ένα φίδι εισέβαλε σε ένα διαμέρισμα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, και αρχικά εντοπίστηκε από τον σκύλο της οικογένειας. Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ένα ακίνδυνο ερπετό...

Ο Γιάννης Πουλόπουλος Πυρ και μανία με τον Λάκη Λαζόπουλου

Στο πλατό της εκπομπής Super Κατερίνα ο Γιάννης Πουλόπουλος για τον τρόπο με τον οποίο ο Λάκης Λαζόπουλος επέλεξε να σατιρίσει τον γάμο του...

Η επίσκεψη της Πριγκίπισσας Κάκο της Ιαπωνίας στον Πανελλήνιο

Τις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Κυψέλη επισκέφθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που...

Conference League: Η UEFA ακυρώνει 2.000 εισιτήρια οπαδών του Ολυμπιακού

Αναστάτωση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού που έχουν εξασφαλίσει, με δευτερεύουσα αγορά εισιτήριο, για τον τελικό του Conference League κόντρα...