Αρχική Δήμοι Παπαστεργίου: Οι δήμοι συμβάλλουν καθοριστικά για μια ασφαλή σχολική χρονιά

Παπαστεργίου: Οι δήμοι συμβάλλουν καθοριστικά για μια ασφαλή σχολική χρονιά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 91 έφθασαν οι προσφορές αντίστοιχων εταιρειών που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό προμηθειών μασκών για τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, που διενήργησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Όπως είπε, η εξέταση των προσφορών αυτών ξεκίνησε ήδη με τη συμμετοχή παρατηρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι έγκαιρα όλα τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες που τους αναλογούν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για μια ασφαλή σχολική χρονιά. Και στο πλαίσιο αυτό, προσέθεσε, έχει επιδοθεί σ΄έναν «αγώνα δρόμου» και ήδη έχουν προσληφθεί οι καθαρίστριες, έχουν αγοραστεί αντισηπτικά κ.ά. Μόνο το μηνιαίο κόστος αγοράς αντισηπτικών για τα σχολεία πανελλαδικά υπολογίζεται σ΄ ένα 1 εκατομμύριο ευρώ , σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου.

Η δήλωση του κυρίου Παπαστεργίου:

Κύριε Εκπρόσωπε, κυρία και κύριε Υπουργέ, κυρία Παπαευαγγέλλου, θα ξεκινήσω από την τελευταία φράση της Υπουργού Παιδείας, η οποία έλεγε πως η φετινή σχολική χρονιά είναι μια διαφορετική χρονιά και για αυτό και σήμερα είμαστε εδώ.

Εκπροσωπώ μια υπεύθυνη Αυτοδιοίκηση, η οποία ξέρει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, η οποία αναλαμβάνει υποχρεώσεις και ευθύνες που -σύμφωνα με κάποιους- πιθανώς να μην της αναλογούν σε αυτό το ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά σε αυτήν την εθνική προσπάθεια που κάνουμε, μέσα σε αυτήν την εθνική κρίση, προφανώς και οφείλουμε να είμαστε δίπλα και μαζί με το Κράτος, την Κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια.

Το καλοκαίρι που πέρασε δεν ήταν καθόλου εύκολο για τους συναδέλφους μου Δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, καθώς και τους υπαλλήλους των Δήμων. Εκτός από τις κλασικές εγκρίσεις των σχολείων και όλα αυτά τα προγράμματα, τα οποία τρέχουμε, προφανώς είχαμε και να προετοιμαστούμε για αυτή τη νέα, διαφορετική σχολική χρονιά. Και έπρεπε να κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, ο οποίος μέσα σε δέκα μέρες μας επέβαλλε να τρέξουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε πλέον καθαριστές και καθαρίστριες στα σχολεία με νέες συνθήκες εργασίες τέτοιες που θα τους επιτρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους και  να έχουν καλύτερες ασφαλιστικές καλύψεις και να τρέξουμε μέσα σε οκτώ ημέρες τον διαγωνισμό για τις μάσκες στον οποίο θα αναφερθώ σε λίγο.

Τα σχολεία, λοιπόν, ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη και οι δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα φροντίζουν έτσι ώστε,  πρώτον να έχουμε αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία. Και δεν μιλάμε για ένα μικρό κόστος. Μέχρι σήμερα μας στήριζε- και ευχαριστούμε-  το Υπουργείο Παιδείας, από εδώ και πέρα κρατάμε τα υλικά που έχουμε και εφοδιαζόμαστε με όσα χρειάζονται οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουμε μαζέψει από όλη τη χώρα χρειαζόμαστε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον μήνα για τα αντισηπτικά των σχολείων. Ένα ποσό, το οποίο -ξέρουμε- σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσουμε σε κάθε βήμα να το καλύψουμε.

Μάσκες. Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για αυτόν τον διαγωνισμό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα ήταν πολύ εύκολο για κάθε Δήμο να κινήσει διαδικασίες διαγωνισμού. Και οι μεγάλοι Δήμοι θα έβρισκαν σίγουρα ποσότητες περισσότερες και από αυτές που θα χρειαζόντουσαν. Οι μικροί Δήμοι όμως δεν θα προλάβαιναν και τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές δεν θα ξεκινούσαν με μάσκες. Για τον λόγο αυτόν πήραμε αυτήν την ευθύνη και την πρωτοβουλία να τρέξουμε τον διαγωνισμό. Και επειδή ακούστηκαν διάφορα για αυτόν θα σας πω ότι σήμερα το μεσημέρι τελείωσε η διαδικασία υποβολής των προτάσεων συγκεντρώσαμε 91 προτάσεις σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος προφανώς με τις προδιαγραφές και τον τρόπο που βγήκε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι παρά καθαρός. Και την ώρα αυτή -και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα- θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων μαζί με τους εκπροσώπους των Υπουργείων και τον παρατηρητή από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συνεχίζουν την εξέταση των φακέλων για  να ολοκληρώσουμε σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, κιόλας  τις διαδικασίες και να έχουμε τον ή τους τελικούς αναδόχους.
Θέλω να ευχαριστήσω τα Υπουργεία- ποτέ στη ζωή μου δεν περίμενα ότι ένας Δήμος θα έχει τόσο στενή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας- οι οποίοι βοηθάνε και συνεργαζόμαστε για να ανοίξουν τα σχολεία. Και φυσικά τους συναδέλφους Δημάρχους.

Για το θέμα της καθαριότητας, παρότι αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Υπουργός, θέλω να πω το εξής: Από σήμερα ή αύριο στα σχολεία έχουμε πλέον το νέο προσωπικό καθαριότητας. Στις όποιες, λίγες,  περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα είμαστε και πάλι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλύψουμε αυτά τα κενά  άμεσα με τις διαδικασίες που οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μας έχουν δώσει έτσι ώστε να μην προκύψει κανένα κενό την ημέρα που τα σχολεία θα ανοίξουν. Είμαστε εδώ, λοιπόν,  για να καλύψουμε και εμείς από την πλευρά μας όλα αυτά τα οποία οφείλουμε να κάνουμε προκειμένου να έχουμε μία ασφαλή σχολική χρονιά.

Ευχαριστώ, και πάλι, πάρα πολύ όλους για τη συνεργασία και κυρίως τους συναδέλφους μου και τους εργαζόμενους στους Δήμους και στην Κεντρική Ένωση των Δήμων.