Αρχική Δήμοι Παπαστεργίου: Η ΚΕΔΕ θα βάλει τα δυνατά της ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί...

Παπαστεργίου: Η ΚΕΔΕ θα βάλει τα δυνατά της ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν έγκαιρα μάσκες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«H ΚΕΔΕ και οι υπηρεσίες της έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, και άρα κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλώντας σήμερα στη  μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου το θέμα ήταν από τα βασικότερα θέματα συζήτησης.

Στη συνεδρίαση έκανε παρέμβαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το ποσό των 6, 2 εκ. ευρώ έχει ήδη μεταφερθεί στο Ταμείο Παρακατηθηκών και Δανείων από το λογαριασμό του υπουργείου στην ΚΕΔΕ, την οποία κάλεσε να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια και διανομή των μασκών, πριν ανοίξουν τα σχολεία, διευκρινίζοντας ότι αυτό ίσως γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα.

«Η ευθύνη είναι όλη δική σας, κινείτε εσείς τις διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός , αποστροφή που προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία υπογράμμισαν ότι  η προμήθεια των μασκών έπρεπε να γίνει με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και πως δεν μπορεί να γίνει η ΚΕΔΕ «υπηρεσία προμηθειών», ούτε και να αναλάβει μια τόσο δύσκολη αποστολή  και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

«Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας σε πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Αν και η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας με τη στενή έννοια, η ΚΕΔΕ ανέλαβε την ευθύνη να την φέρει εις πέρας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δίνουμε το παρόν, γιατί βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « οι διαδικασίες του διαγωνισμού που θα πρέπει να τρέξουμε διέπονται από τις αρχές της διαφάνειας, σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι βιοτεχνίες που παράγουν μάσκες από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εφόσον αυτές πληρούν τις προδιαγραφές που μας έχει δώσει το υπουργείο Υγείας και μπορούν να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες  του διαγωνισμού.

Πάντως στο ΔΣ επισημάνθηκε ότι τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών ή τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ.