Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση των social media σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών, μια κίνηση που σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξηγώντας τα επόμενα βήματα για την προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό.
Όπως ξεκαθάρισε, η απαγόρευση αφορά τις πλατφόρμες Facebook, Instagram, Snapchat και TikTok. «Οι πλατφόρμες θα πρέπει να προετοιμαστούν. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αν ένας λογαριασμός ανήκει σε παιδί κάτω των 15 ετών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2027, που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, θα πρέπει να ζητούν επιβεβαίωση ηλικίας του χρήστη με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο», ανέφερε. Παράλληλα, προανήγγειλε «υψηλά πρόστιμα για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφωθούν» και διευκρίνισε ότι «οι κυρώσεις θα επιβάλλονται στις έδρες τους».
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη χρήση του Kids Wallet ως εργαλείου επαλήθευσης ηλικίας, αλλά σημείωσε πως «λόγω της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να υποχρεώσει μια πλατφόρμα να χρησιμοποιήσει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό. Ωστόσο, μπορούμε να προσφέρουμε έναν ασφαλή μηχανισμό για επιβεβαίωση ηλικίας, που είναι διαθέσιμος για χρήση».
Όσον αφορά τις πλατφόρμες που δεν τηρούν την ελληνική νομοθεσία, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι «μπορεί να υποβληθεί καταγγελία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τον αρμόδιο εθνικό φορέα για την εφαρμογή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, η ΕΕΤΤ ενημερώνει τον αντίστοιχο φορέα της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πλατφόρμες, ενώ παράλληλα ειδοποιείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις