Αρχική Ελλάδα Παπαντωνίου: Πρόβλημα αν δεν αυξηθούν πεζοί και ποδηλάτες στον Μεγάλο Περίπατο

Παπαντωνίου: Πρόβλημα αν δεν αυξηθούν πεζοί και ποδηλάτες στον Μεγάλο Περίπατο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικός σχετικά με το έργο ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece επεσήμανε τα λάθη τα οποία έγιναν μέχρι στιγμής στην πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα θετικά που παρατηρούν οι ειδικοί στη μέχρι τώρα λειτουργία του.

Όπως αναφέρει, είναι αποδεκτό σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τον κόσμο, αφού για πολλές δεκαετίες, το κέντρο έχει παραμείνει χωρίς κάποια αστική ανάπλαση.

«Πιστεύω ότι κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας και πριν τον Μεγάλο Περίπατο, επομένως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι χρειάζεται ανάπλαση, χρειάζεται να περάσουμε σε μία φάση βιώσιμης κινητικότητας, όπου θα δώσουμε περισσότερο χώρο στους πεζούςθα απομακρύνουμε τα Ι.Χ., θα χαμηλώσουμε τις ταχύτητες, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο περιβάλλον και την ηχορύπανση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου.

Ήταν το σωστό timing;

Αναφορικά με το timing και το κατά πόσο αυτή ήταν καλύτερη περίοδος ο συγκοινωνιολόγος είπε: «Αρχικά για εμάς είναι θετικό ότι μπήκαμε στη διαδικασία να γίνει η ανάπλαση και η χρονική περίοδος ναι μεν παρουσιάζει ένα πρόβλημα λόγω της ‘’μετά– κορωνοϊού’’ εποχής, με τη δυσκολία να χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, είμαστε σε καλοκαιρινούς μήνες που η κίνηση είναι μικρότερη, επομένως πιστεύουμε ότι το timing είναι αρκετά καλό για να πραγματοποιηθεί αυτή η παρέμβαση».

«Επιμέρους λάθη ή αστοχίες που γίνονται κατά την εφαρμογή της μελέτης, τις επισημαίνουμε σαν Σύλλογος, και πρέπει ο Δήμος Αθηναίων άμεσα με βελτιωτικές κινήσεις να τις διορθώνει» επισημαίνει.

Πιλοτική εφαρμογή

Ο κ. Πάπαντωνίου εξήγησε τους λόγους που χαρακτήρισε την έναρξη του Μεγάλου Περιπάτου ως «πιλοτική εφαρμογή». Όπως εξηγεί, οι διαδικασίες και οι αποφάσεις ήταν fast track, καθώς βασίστηκαν σε μια κοινή υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, η οποία έλεγε ότι κάθε τύπος μπορεί να κάνει παρεμβάσεις ανάπλασης δίνοντας χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες λόγω του κορωνοϊού.

Αφού ο Μεγάλος Περίπατος βασίζεται σε αυτή την υπουργική απόφαση, έχει προσωρινό χαρακτήρα και αυτό είναι κάτι που βολεύει στο να δοκιμάζονται οι διάφορες παρεμβάσεις που γίνονται και να αξιολογούνται.