Αρχική Ασφάλιση Πανικός στις εφορίες για να κλείσουν τα βιβλία τους

Πανικός στις εφορίες για να κλείσουν τα βιβλία τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνωστισμός επικρατεί στις εφορίες όλης της χώρας, καθώς συρρέουν κατά χιλιάδες επαγγελματίες σε «νευρική κρίση» από τις νέες τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές, ζητώντας να κλείσουν άρον άρον τα βιβλία τους για να αποφύγουν το ασφαλιστικό «χαράτσι».

Εως προχθές, 30 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι που ήθελαν να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής την 31η Δεκεμβρίου 2016 προχωρούσαν στη διαδικασία αυτή χωρίς κανένα πρόστιμο. Από χθες η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών με ημερομηνία 31-12-2016, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση από τις βαριές εισφορές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ, όπως υπενθυμίζει εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ωστόσο, η «καμπάνα» αυτή είναι μικρή, σε σχέση με τα ποσά εισφορών που θα καλούνταν να καταβάλουν οι επαγγελματίες με πενιχρά έσοδα, οι οποίοι σπεύδουν τώρα να διακόψουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους.

Πάντως, υπάρχει ακόμα «παραθυράκι» για διακοπή εργασιών χωρίς πρόστιμο. Σύμφωνα με τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, «φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή».

Οπως διευκρινίζεται σε σχετική εγκύκλιο, στην εν λόγω ρύθμιση «μπορούν να υπαχθούν και οι δηλώσεις έναρξης, μεταβολής, μετάταξης και διακοπής εργασιών, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία υποβολής αυτών έληγε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016».

Προκειμένου να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στις διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και να υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών με βάση πραγματικό χρόνο διακοπής στις 31-12-2016 χωρίς να πληρώσει το πρόστιμο των 100 ευρώ, θα πρέπει, όμως, να μην έχει εκδώσει κανένα στοιχείο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Την τελευταία διετία περισσότεροι από 105.000 φορολογούμενοι έκλεισαν τα βιβλία τους, χωρίς να γίνει στη συνέχεια έναρξη νέας δραστηριότητας στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).