Χωρίς οικογενειακό γιατρό «γιορτάζει» η χώρα μας και η ιατρική κοινότητα τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού.

«Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα αναδείκνυε τον ουσιαστικό ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΠΙΣ, ο οικογενειακός γιατρός είναι… θεωρητική έννοια για την πλειονότητα των Ελλήνων, καθώς στην πράξη 8 στους 10 πολίτες δεν έχουν οικογενειακό γιατρό στον οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ο ΠΙΣ ότι εν μέσω καραντίνας η πολιτεία προέτρεπε τους πολίτες να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους γιατρό όταν εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα του κορονοϊού, χωρίς όμως να έχει εδραιώσει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού μέσω της ΠΦΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ακόμη δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της επιδημίας και υπάρχει ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, η ανασυγκρότηση της ΠΦΥ είναι επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να σηκώσουν το βάρος των πιθανών νέων περιστατικών του κορωνοϊού.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) πρέπει όχι απλά να ενισχυθεί, αλλά «να σχεδιασθεί σε ρεαλιστική βάση εκμεταλλευόμενη το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα διδάγματα της αποτυχίας όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών, με κορυφαία την τελευταία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία έμεινε εκκρεμής δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών».

Οι εκπρόσωποι των γιατρών υπενθυμίζουν ότι εκκρεμεί η υλοποίηση πληθώρας δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, τη λειτουργία της κρατικής και ιδιωτικής ΠΦΥ (ΕΟΠΥΥ) και τη βελτίωση των συμβατικών υποχρεώσεων και όρων αποζημίωσης των οικογενειακών γιατρών, αντίστοιχες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.