ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το χρώμα του χρήματος θα δουν πάνω από 8.000 απόστρατοι, καθώς υπουργείο Οικονομικών και Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα με τη σύνταξη Ιουλίου σε διορθωτικές καταβολές αναδρομικών. Κι αυτό, γιατί αρκετοί απόστρατοι συνταξιούχοι είτε δεν έλαβαν καθόλου είτε είδαν στους λογαριασμούς τους μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν στην πληρωμή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα ποσά που εισπράττουν σήμερα ως διόρθωση της πληρωμής της 21ης Δεκεμβρίου οι 8.303 δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 1,05 ευρώ έως 6.679 ευρώ μεικτά (προ φόρου 20% και κλάδου υγείας). 

Ο μέσος όρος των διορθωτικών ποσών είναι 1.043 ευρώ μεικτά, ενώ η διάμεσος τιμή 734 ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας από τις 125.568 πληρωμές οι περίπου 115.000 (το 92%) έγιναν ορθώς, δηλαδή χωρίς καμία αστοχία. Σήμερα, με την καταβολή των επιπλέον ποσών έρχεται η πρώτη διόρθωση για τους υπόλοιπους, καθώς θα λάβουν αναδρομικά 8.303 δικαιούχοι συνταξιούχοι ένστολοι, είτε ως πρώτη καταβολή είτε ως διόρθωση.

Ίδιες πηγές αποδίδουν τα λάθη στις καταβολές στα ελλιπή στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος. Πάντως, για όλους τους απόμαχους της εργασίας των ειδικών μισθολογίων τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με αναφορά στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Δηλαδή ειδικά οι απόστρατοι (πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής) έλαβαν αναδρομικά 47 μηνών που ανατρέχουν στην περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2016.