Αρχική Υπουργεία Παναγιωτόπουλος: Τουρκική έρευνα σε ελληνικά νερά είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Παναγιωτόπουλος: Τουρκική έρευνα σε ελληνικά νερά είναι παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα τουρκικό ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, ασφαλώς και θα συνιστά παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος, ξεκαθάρισε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αντιθέτως, όπως διευκρίνισε, «η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους, πιθανότατα, αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ασφαλώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχει συμβεί και συμβαίνει» είπε.

Μιλώντας στον «Alpha», ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά «θα αντιδράσει, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

Ερωτηθείς για τους όρους ενός ελληνο-τουρκικού διαλόγου, υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε. Αν ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλον σε διάλογο, εμείς τον βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και πραγματικά, ενώ θεωρούμε ότι όντως οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί, δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να εκβιάζεται. Ελάτε δηλαδή να συζητήσουμε τι διεκδικούμε και τι πιθανώς θα πρέπει να μας παραχωρήσετε. Με συγχωρείται, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ευχαριστούμε» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ.

Ο ίδιος τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως, τώρα «λειτουργεί ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής. Δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Έχουμε πει ότι θέλουμε τον διάλογο, επιθυμούμε τον διάλογο, αλλά όχι με αυτούς τους όρους» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να κόψει τα κανάλια επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό γινόμαστε μάρτυρες, περίπου καθημερινά, μιας πολύ συγκεκριμένης συμπεριφοράς, που δεν βοηθάει. Οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά, όλη αυτή η πολύ επιθετική ρητορική και οι δηλώσεις ότι σχεδιάζουμε το εννοούμε και ότι εννοούμε το κάνουμε, δεν βοηθάνε πραγματικά» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.