Αρχική Πολιτική Παναγιωτόπουλος: Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αναβαθμίσει την Εθνοφυλακή της χώρας

Παναγιωτόπουλος: Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αναβαθμίσει την Εθνοφυλακή της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η εκπόνηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία της Εθνοφυλακής θα την αναβαθμίσει στον μέγιστο βαθμό» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας.

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΘΑ «από τον Αύγουστο 2019 η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της διαρκούς επαύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την αποτροπή προκλήσεων και την επιτυχή αντιμετώπιση των απειλών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης από την πολιτεία του σημαντικού ρόλου που επιτελούν οι εθνοφύλακες, εξέδωσε κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι άρτιο, πλήρες νομικά και διευθετεί κατά ολιστικό και οριστικό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν στην Εθνοφυλακή».

Κατά τον ίδιο, με τις διατάξεις «έχει εισαχθεί ο όρος της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών, ως η σχεδίαση και ο προγραμματισμός που αναφέρεται στην οργάνωση, προπαρασκευή και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προς επιβίωση στον πόλεμο ή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ειρήνη και συμβολή αυτών στην Εθνική Άμυνα. Με τις διατάξεις του ν. 2641/1998 “Παλλαϊκή Άμυνα και άλλες διατάξεις” εμφανίστηκε στα ισχύοντα νομικά κείμενα ο όρος της Παλλαϊκής Άμυνας (ΠΑΜ), νοούμενη ως η ενεργός συμμετοχή στην εθνική ασφάλεια όσων Ελλήνων και Ελληνίδων μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες για αυτήν και δεν μετέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις». Τόνισε επίσης ότι κύρια αποστολή της Παλλαϊκής Άμυνας είναι αυτό ακριβώς που λέει ο όρος καθώς επίσης και η πολιτική προστασία σε περίοδο ειρήνης και η τοπική άμυνα, η πολιτική άμυνα και η πολιτική προστασία σε περιόδους έντασης, κρίσης ή και επιχειρήσεων.