Αρχική Εποχικοί Έρχονται 36.500 θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ – 10.000 προσλήψεις τον επόμενο...

Έρχονται 36.500 θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ – 10.000 προσλήψεις τον επόμενο μήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο υπερ-πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (τ.ΟΑΕΔ) που θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες άνεργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα  έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια ευρώ, διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό η δράση προβλέπει επιχορήγηση των επιχειρήσεων προκειμένου να απασχολήσουν 10.000 μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 45 ετών και άνω και θα υλοποιηθεί σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας. Γι’ αυτό τον λόγο θα δοθεί προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, και έμφαση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Στην «εργαλειοθήκη» του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικές δράσεις για 20.000 άνεργους. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν άνεργοι που ανήκουν στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς.

Η δεύτερη εστιάζει σε νέους ηλικίας έως 30 ετών και αφορά απόκτηση επτάμηνης εργασιακής εμπειρίας. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι επιλεγέντες θα κάνουν πρακτική στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποκτήσουν εφόδια και εμπειρία και να καταφέρουν να ενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας. 

Η δράση, έχει προϋπολογισμό ύψους 68 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και  απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.  Οι επιχειρήσεις   θα καταβάλουν στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Επιπλέον 6.500 στο πρόγραμμα για τους άνεργους 55-67 ετών

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εργασίας διαθέτει ήδη ένα ισχυρό «μπουκέτο» προγραμμάτων απασχόλησης, το οποίο σταδιακά ενισχύεται, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας ή τουλάχιστον τη διατήρηση των σημερινών ποσοστών.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προχώρησε στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η τροποποίηση του προγράμματος προβλέπει επιπλέον 6.500 θέσεις, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκ.  ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δράση έχει διάρκεια 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, και η μηνιαία επιχορήγηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται στο 75% έως τα 750 ευρώ μηνιαία.

Με τα νέα δεδομένα και την αύξηση των θέσεων ο συνολικό αριθμός των ωφελούμενων θα φτάσει τα 15.000 άτομα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε Δήμους, Περιφέρειες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημοτικές Επιχειρήσεις.