Μετά το μήνυμα που πήρε η κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές, αντιλαμβανόμενη την πίεση που βιώνουν πολλοί πολίτες λόγο της ακρίβειας που πιέζει τα εισοδήματα τους, αποφάσισε και επιχειρεί μια σειρά μέτρων με στόχο τις φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, το επόμενο διάστημα θα κληθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και των πιέσεων που ασκούνται για ελαφρύνσεις.

Η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μειώσεις φόρων και τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων που έχει ήδη εξαγγείλει για το 2025, τις θεσμικές και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ενώ θα εξετάσει διορθώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς να αλλάζει όμως ο πυρήνας του μέτρου.

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Παράθυρο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών θα επαναξιολογηθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχει πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων.

θα εξεταστεί τι και εάν χρειάζεται να αλλάξει από το 2025.

Το 2025 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος. Θα ψηφιστεί εντός του έτους, θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 325 ευρώ στους επαγγελματίες που φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

2. Στεγαστική πολιτική: Επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά, φθηνότερη στέγη για νέους αλλά και για 40άρηδες και 50άρηδες και φρένο στο ράλι των ενοικίων και των τιμών πώλησης των κατοικιών με νέες παρεμβάσεις

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύπτει δικαιούχους έως 50 ετών και θα προβλέπει νέα εισοδηματικά κριτήρια και τη χρηματοδότηση της αγοράς πιο καινούργιων κατοικιών.

«Λίφτινγκ» ετοιμάζεται και για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο και να διατεθούν στην αγορά 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία.

3. ΦΠΑ. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ και τα κόμιστρα των ταξί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η διατήρηση του μέτρου έως το τέλος του έτους.

4. Συνταξιούχοι. Ερχεται νέα αύξηση στις συντάξεις το 2025, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται στην κλίμακα βάσει της οποίας γίνεται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ώστε να είναι δικαιότερη.

5. Ασφαλιστικές εισφορές. Το 2025 έχει προγραμματιστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα ακολουθήσει το 2027 ακόμη μία μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%. Αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, δεν αποκλείεται η μείωση να είναι διπλάσια και να φτάσει συνολικά το 2%.

6. Ακρίβεια. Με την κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, νέες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναμένονται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά σε συγκεκριμένους κλάδους, από τις τράπεζες, το εμπόριο καυσίμων και το χονδρεμπόριο έως τα σουπερμάρκετ, καθώς η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνει σε ποιους τομείς της εγχώριας αγοράς δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

7. Αγρότες. Από το 2025 θα εφαρμόζεται ένας νέος μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

8. Τεκμήρια διαβίωσης. Ριζικό «λίφτινγκ» και «κούρεμα» 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου 2025 σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα τεκμήρια διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και αδικιών που οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς η Εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για τη διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά.

9. Εκσυγχρονισμός ΔΕΚΟ. Παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, με βάση τη συνταγή που ακολουθήθηκε στη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ.

10. Ακίνητα. Στον πάγο μέχρι και το 2025 θα παραμείνει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, ενώ αντίστοιχη παράταση θα πρέπει να αναμένεται και για τον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

11. Επιχειρήσεις. Σχεδιάζονται νέα ισχυρότερα φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

12. Κεφαλαιαγορά. Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς με ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις.

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις