Αρχική Υγεία Παγώνη: Τον Σεπτέμβριο “πετάμε” τις μάσκες

Παγώνη: Τον Σεπτέμβριο “πετάμε” τις μάσκες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η αντιστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας φαίνεται να έχει ξεινήσει.

Ενα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν και μάλιστα σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά δεν απέχει πολύ μακριά η στιγμη που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας. «Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες» είχε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο.

Μέχρι όμως τα μέσα Σεπτέμβρη ο δρομος είναι επικίνδυνος, καθώς πρέπει να παραμείνουμε σύμφωνα με την κυρία Παγώνη προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολύ πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σουπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός, ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε την σχετική ανοσία». Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παράλληλα η κ. Παγώνη εμφανίσθηκε αισιόδοξη και για το φετινό καλοκαίρι. «Το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το άνοιγμα των γυμναστηρίων είπε ότι θα μπορούσαν ανοίξουν σε 10 ημέρες.

Τέλος για τους 20ρηδες ανέφερε: «Εχουν δίκιο, δεν είναι εύκολο όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλους να βγουν».

Τα συμπτώματα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca

Για τα πρόσκαιρα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος μετά τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 με τα σκευάσματα της Pfizer και της AstraZeneca μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer τόνισε ότι η πλειοψηφία, ήτοι το 85% με 90% δεν αισθάνθηκε απολύτως τίποτα. «Απλά κάποιοι, αισθάνθηκαν έναν ελαφρύ πονοκέφαλο, ο οποίος διήρκεσε περίπου δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα έως 37,5» είπε.

Από την άλλη πλευρά μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca σημειώθηκαν πυρετοί μέχρι 39 που κράτησαν για δύο 24ωρα και κάποιες μυαλγίες στο σώμα. «Είναι θέμα οργανισμού» ξεκαθάρισε ωστόσο, τονίζοντας πως σε όλα τα εμβόλια υπάρχει ένας τοπικός πόνος που κρατά περίπου 10 ημέρες, στο σημείο όπου γίνεται ο εμβολιασμός.

«Έπειτα όμως από τρεις ημέρες, η πλειοψηφία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Είναι φυσιολογικά συμπτώματα αυτά και δεν πρέπει να γεννούν ανησυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

«Άπαντες έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, πρέπει να εμβολιαστούμε, γιατί αυτό είναι το πρώτο όπλο που έχουμε. Μετά είναι οι θεραπείες και τα φάρμακα» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.