Αρχική Υγεία Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η πανδημία του νέου κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και δήλωσε πως ανησυχεί πολύ σχετικά με τον αντίκτυπο της διακοπής των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών, ειδικά για τα παιδιά.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε πως «η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις:

  • στην Αφρική
  • την ανατολική Ευρώπη
  • τη Λατινική Αμερική και
  • σε ορισμένες χώρες της Ασίας

«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.

Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορονοϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.

«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» με 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο εκτός Κίνας εκείνη την εποχή, είπε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε ότι ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες καταγράφηκαν σε 21 χώρες, ως αποτέλεσμα των συνοριακών περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία.

Όπως επεσήμανε, «ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να διπλασιαστεί».

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει στοιχίσει 207.000 ζωές από τότε που εμφανίστηκε στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, στα τέλη του περασμένου έτους.

Την ίδια ώρα ήδη αναπτύσσονται περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.