Αρχική Υγεία Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μην περιμένετε συλλογική ανοσία το 2021

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μην περιμένετε συλλογική ανοσία το 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανοσία του πληθυσμού δε θα επιτευχθεί εντός του 2021 εκτίμησε σήμερα ο ΠΟΥ. Αξιωματούχος του Οργανισμού τόνισε, επίσης, πως τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού θα χρειαστεί να τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021!

Μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε σειρά χωρών η συλλογική ανοσία αποτελεί στόχο που δε θα επιτευχθεί εντός του 2021 εκτίμησε τη Δευτέρα (11/1) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Δεν θα επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία το 2021», δήλωσε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η ίδια χαιρέτισε μεν την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, αλλά θύμισε πως η διανομή τους θα χρειαστεί αρκετό καιρό.

«Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε, «αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», επανέλαβε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης της.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, πως ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, νωρίτερα σήμερα, ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για μια μετάλλαξη ιού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε την Κυριακή ότι εντόπισε μια παραλλαγή του ιού σε τέσσερις ταξιδιώτες από την Πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας. Η παραλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει και στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)