Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην Αιμορροφιλία, η σημερινή, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος «Κλείστε το χάσμα». Η παγκόσμια ημέρα Αιμορροφιλίας καθιερώθηκε το 1989, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αιμορροφιλίας (WFH) και με σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα των αιμορροφιλικών ατόμων.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε για να τιμηθεί η γέννηση του ιδρυτή της οργάνωσης ο οποίος ήταν αιμορροφιλικός και ο ίδιος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι 1 στους 1.000 ανθρώπους παρουσιάζει κάποια αιμορραγική διαταραχή. Ωστόσο, το 75 τοις εκατό εξ αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν ιδιαιτέρως ανεπαρκή θεραπεία ή ακόμα και καθόλου θεραπεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: Ανάδειξη και ευαισθητοποίηση | Novasports

Η αιμορροφιλία είναι μία κληρονομική αιμορραγική διαταραχή, που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς και εμποδίζει τη σωστή πήξη του αίματος. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ανεξέλεγκτη εσωτερική αιμορραγία, η οποία ξεκινά αυτόλογα ή κατόπιν κάποιου τραυματισμού. Η αιμορροφιλία θεραπεύεται μέσω της αντικατάστασης του αντιαιμορροφιλικού παράγοντα που λείπει από το αίμα.

Παγκοσμίως, η συχνότητα εμφάνισης της αιμορροφιλίας Α είναι περίπου 21 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις, ενώ η αιμορροφιλία Β αφορά σε περίπου 4 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις. Εκτιμάται ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 400.000 άνθρωποι με αιμορροφιλία, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν 1.016 άτομα με αιμορροφιλία Α και Β.

Οι διάφοροι τύποι αιμορροφιλίας οφείλονται στην κληρονομική μεταβίβαση από τους γονείς προς τα παιδιά με αιμορροφιλία, συγκεκριμένων γονιδίων με μεταλλάξεις. Εξαιτίας των μεταλλάξεων, στα άτομα με αιμορροφιλία, ο παράγοντας πήξης είναι ελλαττωματικός ή ανεπαρκής, καθιστώντας την πήξη του αίματος αναποτελεσματική.

Η διαταραχή υπάρχει ήδη από τη γέννηση του ατόμου, αφορά σχεδόν καθολικά άντρες και διαρκεί για όλη τους τη ζωή. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία εκδηλώνεται ήδη από τα αρχικά στάδια της ζωής, ενώ η βαρύτητα της νόσου εξαρτάται από το ποσοστό δραστικότητας της πρωτεΐνης πήξης.

Στις κλινικές εκδηλώσεις της αιμορροφιλίας συμπεριλαμβάνονται παρατεταμένες αιμορραγίες στις αρθρώσεις, στους μύες, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, κυρίως μετά από τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά και χωρίς κάποιο προφανές αίτιο.

Πέρα από τον έντονο πόνο, οι επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των αρθρώσεων, ενδεχομένως μη αναστρέψιμη και τελικά σε αναπηρία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Πολύ γνωστό αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο

Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ γνωστό και αρκετά...

Μωρό απεγκλωβίστηκε από φλεγόμενο διαμέρισμα στη Λούτσα

Συναγερμός σήμανε για φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:30...

Ξεκινάει σήμερα το debate των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Το «Eurovision Debate» των υποψηφίων για την προεδρία της...

Ενημερωτικό Δελτίο

Παγκόσμιος Κίνδυνος: Η νόσος Chagas απειλεί τη Μεσόγειο – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Η νόσος Chagas συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, λόγω της υψηλής νοσηρότητας και θνησιμότητας, σύμφωνα με το thelancet.com. Παρά την ύπαρξη θεραπευτικών επιλογών...

Σταφυλόκοκκος: Πόσες ώρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το φαγητό

Μετά από την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν δεκάδες μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία στη Λαμία στο επίκεντρο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο σταφυλόκοκκος Ο σταφυλόκοκκος αναπαράγεται και...

Μεταμόσχευση “Κεφαλιού”- Εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορούμε να πάρουμε τα “έτη του Μαθουσάλα” (video)

Στο βιβλίο της Γένεσης ο Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ/Μετουσάλαχ (στα εβραϊκά) αναφέρεται ότι έζησε 969 χρόνια, όπως επίσης ότι ήταν γιος του Ενώχ και πατέρας του...

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ δίνει διευκρινήσεις για τις προληπτικές εξετάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», καθώς και συγκεκριμένες κατηγορίες χρονίως πασχόντων,...