Αρχική Διεθνή Π.Ο.Υ. – Υπέρταση: 8,5 εκατ. πάσχοντες πεθαίνουν κάθε χρόνο

Π.Ο.Υ. – Υπέρταση: 8,5 εκατ. πάσχοντες πεθαίνουν κάθε χρόνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον κώδωνα κινδύνου για την υπέρταση κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), αφού περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον πλανήτη πάσχουν αλλά δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι άνθρωποι με υπέρταση που δεν υποβάλλονται σε καμία αγωγή ανέρχονται σε 720 εκατομμύρια, γεγονός το οποίο τους εκθέτει σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής, εγκεφαλικής και νεφρικής νόσου και είναι μια από τις σημαντικές αιτίες θανάτου και ασθενειών στον κόσμο», υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (25.08.2021), μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως στον κόσμο συνδέονται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ανάληψη δράσης πάνω σε αυτήν την παράμετρο θα μπορούσε να επιτρέψει να μειωθεί κατά 20 με 25% ο αριθμός των καρδιακών προσβολών και κατά 35 με 40% αυτός των εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ίδιους.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Υπέρταση: Ύπουλος εχθρός

Η μελέτη αυτή που έγινε από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχει από υπέρταση στον κόσμο διπλασιάστηκε σε 30 χρόνια από τα 650 εκατομμύρια το 1990 στο 1,28 δισεκατομμύριο το 2019.

Η αύξηση αυτή συνδέεται ωστόσο σε πραγματικούς αριθμούς με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την γήρανσή του: αναλογικά η μερίδα των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση άλλαξε λίγο σε 30 χρόνια (περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού).

Παράλληλα παρατηρείται μια μεταφορά από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχές: την ώρα που τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση μειώθηκαν στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξήθηκαν ή έμειναν σταθερά σε πολλές χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ωκεανία ή σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Υπέρταση:  «Ήττα από άποψη δημόσιας υγείας»

Επιπλέον οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 580 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Συνολικά περισσότεροι από τους μισούς που πάσχουν από υπέρταση (δηλ. 720 εκατομμύρια) δεν λαμβάνουν θεραπεία.

«Καθώς η υπέρταση είναι απλό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χαμηλού κόστους, είναι μια ήττα από άποψη δημόσιας υγείας ότι τόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται», σχολίασε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο καθηγητής Ματζίντ Εζάτι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παράλληλα με την έρευνα αυτή, ο Π.Ο.Υ. δημοσίευσε νέες συστάσεις για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Παράλληλα με τις συστάσεις του προς τους υγειονομικούς, ο οργανισμός υπογράμμισε επίσης την σημασία που έχει ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Για να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο αλάτι και περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να υπάρχει τακτική σωματική δραστηριότητα, να αποφεύγεται το κάπνισμα και να μειώνεται η κατανάλωση αλκοόλ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ