Αρχική Υγεία Οριστικό για τα μέτρα: Τέλος τα πιστοποιητικά σε καφέ και εστιατόρια από...

Οριστικό για τα μέτρα: Τέλος τα πιστοποιητικά σε καφέ και εστιατόρια από 1η Μάη – 1 rapid για ανεμβολίαστους εργαζόμενους την εβδομάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έκανε δεκτή την πρόταση της Επιτροπής για τον κορονοϊό, αναφορικά με τα μέτρα, που θέλει την πλήρη κατάργηση των πιστοποιητικών όχι μόνο στις εισόδους της χώρας, αλλά και στην εστίαση.

  • Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στους χώρους διασκέδασης στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Τι συζητούσε η Επιτροπή για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Αναλυτικότερα την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο πολιτών στη χώρα  από την 1η Μαΐου εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Ήδη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ανακοινώσει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης καταργούνται από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Η επιτροπή θα εξετάσει ξανά το θέμα της μάσκας και αργότερα θα συζητηθεί τι θα γίνει από την 1η Ιουνίου.

Τα νέα μέτρα από 1η Μάη

Τον οδικό χάρτη για να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό είχε παρουσιάσει ήδη από τις 14 Μαΐου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι τελειώνει η υποχρεωτικότητα υποβολής των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε self test για να πηγαίνουν στα σχολεία από την 1η Μαΐου. Επίσης, αίρεται το μέτρο της χωρητικότητας κι όλοι οι χώροι θα επανέλθουν σε πληρότητα 100%.

Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου σε λιανεμπόριο κι εστίαση καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ σχετικά με την επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τα ταξίδια, τόνισε ότι παραμένει σε ισχύ, ωστόσο θα επανεξεταστεί αργότερα για ποιες χώρες θα καταργηθεί. Τότε, ο κ. Πλεύρης σημείωνε πως τίθετο υπό εξέταση η πλήρης άρση πιστοποιητικού, κάτι που τελικά έγινε δεκτό σήμερα.

Επίσης, η χρήση μάσκας θα τροποποιηθεί αργότερα, από την 1η Ιουνίου.

  • Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Tο επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Έως 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από την 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.
  • Από την 1η Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία.
  • Από 1 Μαΐου έως 31/8 καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο.