Αρχική Πολιτική Οριοθέτηση ΑΟΖ και με Κύπρο ως απάντηση στην Τουρκία ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Οριοθέτηση ΑΟΖ και με Κύπρο ως απάντηση στην Τουρκία ετοιμάζει η Κυβέρνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Όσο μιλούν, τόσο εκτίθενται»: αυτό είναι το «μότο» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τις άνευ προηγουμένου προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που φαίνεται ότι έχει «ξεφύγει» εντελώς από κάθε λογική.

Αμετανόητος και δίχως κανέναν ενδοιασμό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ίδια σκληρή ρητορική και χωρίς να σκεφθεί τις συνέπειες, ανήμερα της επετείου της τουρκικής αντεπίθεσης στο Μικρασιατικό Μέτωπο, επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και έριξε λάδι στη φωτιά:

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που θέλουν να μας αποκλείσουν από την Ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγο αργότερα έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Γαλλίας: «Προκαλούμε! Αυτοί που υψώνουν ανάστημα απέναντι μας είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με εμάς; Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός γνωρίζουν το τίμημα που θα πληρώσουν λόγω των μη ικανών κυβερνώντων τους».

Συνέχισε δε λέγοντας:

«Στις απειλές που δεχόμαστε προστέθηκαν κι αυτές που δεχόμαστε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στην αμυντική μας βιομηχανία και στο προσωπικό μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, σαν τον Ιανό, που από τη μία υποστηρίζει ότι επιθυμεί τον διάλογο και την ειρήνη και από την άλλη απειλεί με πολεμική σύρραξη και επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας.

Η Τουρκία δεν φείδεται των επιθέσεών της και με νέες προκλήσεις, αυτή τη φορά από τον υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανακοίνωσε την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες με διαδοχικές Navtex.

Συνέντευξη Δένδια

Η Ελλάδα, από την άλλη, κρατάει, όπου επιβάλλεται, χαμηλούς τόνους και επιμένει στη γραμμή των κυρώσεων από την ΕΕ που θα αποφασιστούν στο Σύνοδο των ηγετών της Ένωσης τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από τα δικαιώματα της:

«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου. Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία» ανέφερε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Χάραξη ΑΟΖ με Κύπρο

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ΑΟΖ και με την Κύπρο, μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες όπως λέει χαρακτηριστικά στην ίδια συνέντευξη:

«Στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξέχουσα θέση. Αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή».

Ερντογάν: Αιτία πολέμου τα 12 μίλια

Μόλις προχθές, Σάββατο, και μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ανάγκη εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος, επιτέθηκε εκ νέου εναντίον της Ελλάδας: «Το έθνος μας δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις επιδιώξεις τους στη “Γαλάζια Πατρίδα”, ανάλογες με εκείνες της Συνθήκης των Σεβρών, όπως και τότε το έθνος μας βγήκε νικητής παρά τις ανέχειες και την έλλειψη δυνατοτήτων».

Στον ίδιο μήκος κύματος, με τον γνωστό του παραληρηματικό λόγο, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε:

«Η Ελλάδα μπορεί να εργάζεται σε περιοχές που έχει δικαιώματα, εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Δεν μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας πριν από χρόνια είναι σε ισχύ και αυτό είναι αιτία πολέμου».

«Αυτό είναι αιτία πολέμου», επανέλαβε δεύτερη φορά για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωσή – απάντηση του ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.