Το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «μία υπέροχη και λαμπρή μέρα για τον κόσμο».

Ωστόσο, Ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Fars, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών, η Τεχεράνη θα το εκλάβει ως παραβίαση της εκεχειρίας και θα προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

«Τώρα που η κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ τελείωσε, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το ΝΑΤΟ που με ρωτούσε αν χρειαζόμασταν βοήθεια. ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Ήταν άχρηστο όταν χρειάστηκε, σαν χάρτινη τίγρη», έγραψε ο Τραμπ.

Σε άλλη ανάρτησή του,  ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν αφαιρεί όλες τις θαλάσσιες νάρκες του από τα Στενά του Ορμούζ με τη βοήθεια των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες: «Το Ιράν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, έχει αφαιρέσει ή βρίσκεται στη διαδικασία αφαίρεσης όλων των θαλάσσιων ναρκών του! Ευχαριστώ!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που αφορά το Ιράν παραμένει σε ισχύ «έως ότου ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τεχεράνη».

Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην τα ξανακλείσει, λέει ο Τραμπ - Θα τα κλείσουμε αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, απειλεί η Τεχεράνη

Επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ

Νέα επίθεση κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι απέρριψε πρόταση βοήθειας από τους Συμμάχους, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, το Ιράν προχώρησε σε αποναρκοθέτηση της περιοχής. Επιπλέον, εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για τη συμβολή τους.

«Τώρα που η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ έχει τελειώσει, έλαβα τηλεφώνημα από το ΝΑΤΟ που ρωτούσε αν χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι απέρριψε την προσφορά της Συμμαχίας, δηλώνοντας ότι δεν απαιτείται εμπλοκή της, εκτός εάν επιθυμεί να μεταφέρει πετρέλαιο. «Τους είπα να μείνουν μακριά, εκτός αν θέλουν απλώς να φορτώσουν τα πλοία τους με πετρέλαιο. Ήταν άχρηστοι όταν χρειάστηκε – ένας χάρτινος τίγρης», έγραψε χαρακτηριστικά.

Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην τα ξανακλείσει, λέει ο Τραμπ - Θα τα κλείσουμε αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, απειλεί η Τεχεράνη

«Το Ισραήλ απαγορεύεται να βομβαρδίσει ξανά τον Λίβανο, αρκετά!»

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέψευσε δημοσίευμα που υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει συμφωνία με το Ιράν για ανταλλαγή αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου με αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων ύψους 20 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται καμία οικονομική συναλλαγή. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, εμφανίστηκε να απορρίπτει πληροφορίες που μετέδωσε το Axios, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν συμφωνία με την Τεχεράνη, βάσει της οποίας το Ιράν θα παρέδιδε τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου με αντάλλαγμα την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 20 δισ. δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ θα λάβουν όλη την “πυρηνική σκόνη” που δημιουργήθηκε από τα μεγάλα βομβαρδιστικά B-2 μας. Δεν θα δοθούν χρήματα με κανέναν τρόπο, σε καμία μορφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε επίσης να αποσυνδέσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Η συμφωνία αυτή δεν συνδέεται με τον Λίβανο. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν ξεχωριστά με τον Λίβανο και θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της Χεζμπολάχ με τον κατάλληλο τρόπο. Το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίζει πλέον τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις επιθέσεις στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «απαγορεύεται» να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς. «Αρκετά, ως εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην τα ξανακλείσει, λέει ο Τραμπ - Θα τα κλείσουμε αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός, απειλεί η Τεχεράνη

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις