Αρχική Δήμοι Ορεστιάδα: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων

Ορεστιάδα: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αίτηση για χρηματοδότηση ενός καινοτόμου έργου ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων κατέθεσε ο δήμος Ορεστιάδας σε ανοικτή πρόσκληση της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης αφορά πέντε κτίρια του δήμου και συγκεκριμένα το κλειστό κολυμβητήριο, το παλαιό κλειστό γυμναστήριο, το 2ο γυμνάσιο, το 8ο δημοτικό σχολείο και το 9ο νηπιαγωγείο. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός μικροδικτύου ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για την συνεργατική παραγωγή και κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας που στηρίζεται σε μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), φωτοβολταϊκά και αερόψυκτες αντλίες θερμότητας. Επίσης, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως θερμομόνωση και αντικατάσταση κουφωμάτων, ενώ σημαντική παρέμβαση είναι η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων για τη βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας.

Η υλοποίηση του έργου συνοδεύεται από σημαντική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η εφαρμογή του θα είναι μοναδική στην Ελλάδα καθιστώντας το δήμο Ορεστιάδας πρωτοπόρο στον ενεργειακό τομέα.  Ο δήμος αξιοποιεί τις διαθέσιμες καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες προς όφελος των χρηστών των κτιρίων που μεταξύ άλλων είναι παιδιά, ενώ η μείωση του ενεργειακού κόστους συνεπάγεται την δυνατότητα εναλλακτικής διαχείρισης των πόρων προς όφελος του συνόλου των δημοτών του δήμου Ορεστιάδας. Η πρόταση για την υλοποίηση του έργου είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.629.885,62 ευρώ.