Από εδώ και στο εξής, οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα υπόκεινται σε έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, οχήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα, ειδικά για το επίδομα παιδιού, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα εισαχθούν τρία επιπλέον κριτήρια για την επιδότηση: το ποσό της κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και οι τραπεζικές καταθέσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσβασης των πιο εύπορων δικαιούχων στα κύρια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού). Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των σημερινών δικαιούχων (κυρίως σε σχέση με το επίδομα παιδιού και στέγασης) θα χάσουν την επιδότηση εξαιτίας των νέων κριτηρίων, με στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των πόρων.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι το προφίλ των δικαιούχων που διαθέτουν πολυτελή ακίνητα, ακριβά αυτοκίνητα και σημαντικές καταθέσεις δεν συνάδει με τον σκοπό της στήριξης των ατόμων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Επιπλέον, θα υπάρξει μείωση του ετήσιου εισοδήματος για την ενίσχυση εκείνων που χάνουν τα επιδόματα λόγω αυξήσεων ή υποχωρούν σε χαμηλότερες κλίμακες επιδότησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το εισόδημα από μισθωτή εργασία δεν θα υπολογίζεται πλήρως στα εισοδηματικά όρια. Θα υπάρχει μια εξαίρεση 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ως κίνητρο για την εργασία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνουν:
- «Κόφτης» με βάση την κινητή και ακίνητη περιουσία.
- Αυξήσεις στα επιδόματα, με ετήσιο κόστος 70 εκατ. ευρώ.
- Εξαίρεση ποσοστού εισοδήματος από μισθωτή εργασία για τον υπολογισμό των επιδομάτων.
- Αυξήσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού.
Συγκεκριμένα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ), με προσαύξηση για κάθε παιδί στα 75 ευρώ (από 50 ευρώ).
Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί σε 125 ευρώ (από 70 ευρώ), ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, ενώ θα εισαχθεί και κριτήριο κινητής περιουσίας. Το επίδομα παιδιού για την 1η κλίμακα θα αυξηθεί στα 75 ευρώ (150 ευρώ για τρίτο παιδί και άνω), ενώ για την 3η κλίμακα θα αυξηθεί στα 45 ευρώ ανά παιδί (90 ευρώ για τρίτο παιδί και άνω).
Επιπλέον, από τον Μάρτιο του 2025, θα εφαρμοστεί πανελλαδικά η προπληρωμένη κάρτα για προνοιακά επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα αναπηρίας), για μεγαλύτερη διαφάνεια και μείωση της μαύρης οικονομίας.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ξοδεύουν το μισό ποσό του επιδόματος με κάρτα και το υπόλοιπο με μετρητά, ενώ θα συμμετέχουν σε λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα τέκνων χορηγούνταν το 2023 σε περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος ο αριθμός μειώθηκε σε 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, από 210.000 σε 190.000.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις