Αρχική Οικονομία ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα τον Οκτώβριο οι πληρωμές των επιδομάτων

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα τον Οκτώβριο οι πληρωμές των επιδομάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες  την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η καταβολή των επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Συγκεκριμένα, μέχρι και τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, οι δικαιούχοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), του Επιδόματος Στέγασης, των Προνοιακών Αναπηρικών και Διατροφικών Επιδομάτων, καθώς και του Επιδόματος Γέννησης.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2022, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής.

Επίδομα ενοικίου
Η πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου / στέγασης για τον μήνα Οκτώβριο 2022 στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη του Οκτωβρίου 2022 δηλαδή την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα
Οι προνοιακές παροχές καταβάλλονται σύμφωνα με τα κριτήρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις χορήγησης, τα δικαιολογητικά καθώς και τα καταβαλλόμενα χρηματικά ποσά, που προβλέπονται από το ισχύον οικείο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ.

Το διατροφικό επίδομα αφορά σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς και ήπατος, μεταξύ άλλων και ανέρχεται σε 362 ευρώ τον μήνα.

Επίδομα γέννησης
Την τελευταία εργάσιμη του Οκτωβρίου 2022 θα γίνει και η πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος γέννησης.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ, έκαστη, μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης ηλεκτρονικά:

στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού
στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υλοποιεί η εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)