Αρχική Ασφάλιση ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα νέα επιδόματα παιδιού και αναπηρίας

ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα νέα επιδόματα παιδιού και αναπηρίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεκάδες επιδόματα που δίνονται σήμερα διάσπαρτα από διάφορους φορείς και σε άτακτα χρονικά διαστήματα, θα χορηγούνται στο εξής σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση από τον ΟΓΑ, ο οποίος μετονομάζεται σε ΟΠΕΚΑ.

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαίο οργανισμό παροχής πάσης φύσεων προνοιακών παροχών, ο οποίος επιπλέον θα χρηματοδοτήσει με 15.000.000 ευρώ την ίδρυση δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε Δήμο για το 2018.

Ωστόσο θα αλλάξει το καθεστώς επιχορήγησης των ΝΠΙΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ενώ θα αναθεωρηθεί η υλοποίηση του ετήσιου κατασκηνωτικού προγράμματος.

Ο νέος φορέας θα διαχειρίζεται στο εξής κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως, χορηγώντας μια σειρά από επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού, το ΚΕΑ, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τις παροχές της Αγροτικής Εστίας και τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Στον ΟΠΕΚΑ περνούν και παροχές αναπηρίας όπως:

– επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους

– διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών

– ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία και βαριά νοητική υστέρηση

– ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

– ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, τυφλών, με εγκεφαλική παράλυση, χανσενικών κ.α.

Τέλος θα χορηγεί ασφαλιστική ικανότητα στους μοναχούς και μοναχές που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια Ιερών Μονών ή Μητροπόλεων της Ελλάδας.