Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΟΣΑ: Θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους

ΟΟΣΑ: Θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους

Λόγω της σύνδεσης των ορίων με το προσδόκιμο ζωής, από τα 62 θα πάει στα 66 χρόνια για όσους έχουν 40 χρόνια απασχόλησης

Σήμα για αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης  για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, για τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, στέλνει ο ΟΟΣΑ με έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).

Την ίδια στιγμή, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται μεταξύ των πιο… γενναιόδωρων όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών. Όπως επισημαίνεται, Ελλάδα καθώς είναι πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων με ποσοστό 80%, βρίσκεται χαμηλά στη φορολογία των συντάξεων, οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι κάτω και από τα 60 για τις γυναίκες, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές είναι «ακριβές».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση το 2022, οι άνδρες με πλήρη σταδιοδρομία από την ηλικία των 22 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη μεταξύ 62 ετών (Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Κορέα, Λουξεμβούργο και Σλοβενία) και 67 ετών (Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ και Νορβηγία), εκτός από την Τουρκία, με σημερινή κανονική ηλικία συνταξιοδότησης τα 52 έτη.

Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.

Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, οι εργαζόμενοι πλήρους σταδιοδρομίας με μέσο μισθό που εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2022 θα λάβουν καθαρή σύνταξη στο 61% των καθαρών μισθών. Τα μελλοντικά καθαρά ποσοστά αναπλήρωσης είναι στο 40% ή κάτω από το 40% στην Αυστραλία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Λιθουανία και την Πολωνία- ξεπερνούν το 90% σε Ελλάδα, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Το χάσμα έχει συρρικνωθεί απότομα στην Εσθονία, ιδίως μεταξύ των ανδρών, και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία, μεταξύ 2007 και 2017 σύμφωνα με την Eurostat εξάλλου. Αυτές οι εκτιμώμενες απότομες μεταβολές δεν πρέπει να προεκτιμώνται, καθώς είναι πιθανό να είναι προσωρινές: όπως και η μείωση του χάσματος των περισσότερων άνω των πέντε μηνών ετησίως στην Εσθονία και τριών μηνών ετησίως στην Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρηθεί, οι απότομες αυξήσεις που διαπιστώθηκαν από μεμονωμένες μελέτες στη Γερμανία και τη Σλοβακική Δημοκρατία θα μπορούσαν να αντανακλούν μόνο μια στιγμιαία και όχι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη τάση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Ο οργανισμός δεν κάνει ειδική σαφή αναφορά για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη με βάση το γενικό όριο των 67 ετών, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, όμως είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής.

Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.

Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική).

Η Ελλάδα θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα Το εργοτάξιο στο Ελληνικό επισκέφθηκε  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση της απασχόλησης

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση της απασχόλησης Ηπερικοπή κατά 30% στη σύνταξη, όσων συνταξιούχων επέλεγαν παράλληλα να εργαστούν έχει καταργηθεί πλέον και από...

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου – Μέχρι πότε η πληρωμή τους

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών μηνός Ιανουαρίου – Μέχρι πότε η πληρωμή τους Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των  ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης...