Αρχική Διεθνή ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,8% το 2021 στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ρυθμό ανάπτυξης 3,8% φέτος και 5% για το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του για τις προοπτικές ανάπτυξης. Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη του για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους αφού εκτιμά ότι τη διετία 2021-2022 θα μειωθεί κατά 14 μονάδες.

Αισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη για την ανεργία καθώς ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα μειωθεί στο 15,9% την τρέχουσα χρονιά και στο 5,6% την επόμενη.

Στον αντίποδα, ο Οργανισμός διατυπώνει λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με το οικονομικό επιτελείο για τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση ενώ χτυπάει καμπανάκι όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον κίνδυνο πτωχεύσεων, σε περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία και το υγειονομικό πεδίο δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Στο μέτωπο των επενδύσεων η αύξηση περιορίζεται στο 11,5% φέτος ενώ εχει ανοδική πορεία και διαμορφώνεται στο 20% το 2022.Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί μόλις 1,6%.

Κομβικό σημείο για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι η εξέλιξη της πορείας των εμβολιασμών αλλά και των μεταρρυθμίσεων.Οι εμβολιασμοί θα κρίνουν πώς θα ενισχυθεί ο τουρισμός και πώς θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις.Παράλληλα συστήνει να υλοποιηθούν προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ώστε να περιοριστεί η μακροχρόνια ανεργία και η φτώχεια.

Οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο ,θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την αντίδραση των επιχειρήσεων ,ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγάλο δανεισμό καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα πτωχεύσεων.