Αρχική Ελλάδα Ομόλογα: Το 5% άγγιξαν ξανά οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών

Ομόλογα: Το 5% άγγιξαν ξανά οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντική αύξηση σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη νέα αναστάτωση στη βρετανική αγορά (gilts), την οποία προκάλεσε η προθεσμία τριών ημερών που έδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές για την απόσυρση του έκτακτου QE.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου άγγιξε μετά από δύο εβδομάδες ξανά το 5%, σημειώνοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων (18 μ.β. στο 4,83%). Αύξηση 9 μ.β. σημειώθηκε και στα γερμανικά 10ετή, η απόδοση των οποίων έφθασε στο 2,38%.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται το έκτακτο QE της ΒοΕ
Η ΒοΕ ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα έκτακτο και μικρής διάρκειας πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά την εκτίναξη του αποδόσεων που ακολούθησε την ανακοίνωση μαζικών φορολογικών ελαφρύνσεων από τη νέα βρετανική κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα ισχύει έως την Παρασκευή, με τον διοικητή της ΒοΕ να δηλώνει χθες ότι δεν θα συνεχισθεί, αν και οι Financial Times ανέφεραν αργότερα πληροφορίες ότι η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί σε ιδιωτικές συζητήσεις πως θα μπορούσε να συνεχισθεί.

Οι αποδόσεις των gilts έκαναν βουτιά, ωθώντας τις αποδόσεις των 30ετών τίτλων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, με την πίεση να μεταφέρεται στη συνέχεια στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση των βρετανικών 10ετών διαμορφωνόταν το απόγευμα στο 4,47%.

Με πληροφορίες από Reuters