Αρχική Ελλάδα Ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κορονοϊό συστήνει η περιφέρεια ΑΜΘ

Ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κορονοϊό συστήνει η περιφέρεια ΑΜΘ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδική ομάδα συντονισμού και διαχείρισης για τον κορονοϊό, συστήνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, σε μια προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης όλων των έκτακτων αναγκών και ενεργειών που θα προκύψουν και στις πέντε περιφερειακές ενότητες (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου).

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η ομάδα να είναι σε τακτική επαφή με το σύνολο των χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, όπως επίσης με τους γενικούς διευθυντές και τις υπηρεσίες σε κάθε μία από τις πέντε περιφερειακές ενότητες. Η ομάδα αποτελείται από τον περιφερειάρχη, την εκτελεστική γραμματέα, το γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τον γενικό διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας και τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ειδικής ομάδας αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- οι πολίτες να εξυπηρετούνται μόνο από τις υπηρεσίες τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και για κατεπείγοντα θέματα να εξυπηρετούνται δια ζώσης μετά από ραντεβού. Επίσης, για κατεπείγοντα θέματα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με τα γραφεία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Αποφασίστηκε ακόμα ότι αναστέλλεται η διενέργεια των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και χειρισμού γεωργικών μηχανημάτων καθώς και ο προγραμματισμός και η διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση τεχνικών επαγγελματικών αδειών.

Επίσης, οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων θα προβαίνουν σε ελέγχους για την επάρκεια των αγαθών και τον έλεγχο της πολιτικής των τιμών (μέχρι στιγμής η αγορά έχει απόλυτη επάρκεια τροφίμων), ενώ παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 20 Μαρτίου όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 27 Μαρτίου όλες οι εξετάσεις, πρακτικές και θεωρητικές, σχετικές με τις άδειες οδήγησης, ενώ επισπεύδεται από τον περιφερειάρχη και την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος η χρηματοδότηση έργων που αφορούν σε θέματα υγείας.

Τέλος όπως ανακοινώνεται με απόφαση του κ. Μέτιου η Περιφέρεια διαθέτει 3.313.387 € από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τα ακόλουθα έργα:
• 499.000 € για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα καλύψει ανάγκες τόσο σε προγραμματισμένα όσο και σε έκτακτα περιστατικά.
• 1.138.000 € για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη προγραμματισμένων και έκτακτων αναγκών της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς – Θώρακος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
• 1.047.731 € για την ανάπτυξη μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης – Οικοτροφείο στην πόλη της Ξάνθης, που θα στεγάσει δεκαπέντε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
• 449.656 € για την στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τη διεύρυνση των δράσεών τους σε περισσότερους ωφελούμενους στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
• 180.000 € για την ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο θα φροντίζει και θα υποστηρίζει ασθενείς με Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.
Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι επιλέγοντας για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους την εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.