Αρχική Υπουργεία Ομάδα εργασίας από ΥΠΕΞ-ΥΠΠΟ για προτάσεις προστασίας της Αγίας Σοφίας

Ομάδα εργασίας από ΥΠΕΞ-ΥΠΠΟ για προτάσεις προστασίας της Αγίας Σοφίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η σύσταση ολιγομελούς ομάδας εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για την αποτελεσματική προστασία του μνημείου της Αγίας Σοφίας, που αφού εγκριθούν, θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκλήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, της υπουργού Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), Λίνας Μενδώνη και της αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Unesco.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά, ωστόσο για τους Έλληνες το μηνμείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.

«Γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της Unesco. O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην Unesco».

INTIME NEWS/ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ / POOL

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας. «Θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου. Καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισήμανε πως η Αγία Σοφία είναι «από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών.
Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».

Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως το επίπεδο της σημερινής συζήτησης ήταν τέτοιο, που «δημιουργεί προοπτικές ώστε η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού, είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια».